Po páteční ranní sněhové nadílce bude ještě během dopoledne převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, místy se sněžením, v nížinách déšť se sněhem. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C.

Sledujte radar Blesku

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C, na Karlovarsku a Vysočině se budou pohybovat kolem nuly. Foukat bude čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti kolem 60 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí Dagmar Honsová

V sobotu se bude tvořit ledovka

Během soboty bude počasí v Česku pod vlivem frontálního systému, takže oblačnosti i srážek bude hodně – očekáváme oblačno až zataženo, zpočátku se sněžením, které bude postupně přecházet v déšť. Ojediněle se mohou vyskytnout i srážky mrznoucí. Noční teploty budou klesat pod bod mrazu – na 0 až -4 °C. Pozor na tvorbu náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Tentokrát nejvyšší teploty naměříme na západě území. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech kolem 60 km/h. V neděli už bude oblačnosti i srážek o poznání méně - bude oblačno až polojasno, jen ojediněle s přeháňkami, na horách sněhové. Noční teploty zůstanou nad bodem mrazu – mezi 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Začátek meteorologického jara přinese až 10 °C, do hor sněžení

Proměnlivé počasí, relativně bohaté na srážky, nás čeká také počátkem března. Na horách, přechodně od vyšších poloh to budou srážky převážně sněhové. V ranních minimech se budou teploty pohybovat kolem nuly – nejčastěji v intervalu od 3 do -3 °C, v odpoledních maximech nejčastěji naměříme 5 až 10 °C. A i nadále bude větrno. Loňský rok, ale například i rok 1998 přinesly na začátku března i 20 °C.

Polární vír je stále stabilní

Během února převládalo nad Evropou západní proudění, které bylo ještě zvýrazněno velmi stabilním polárním vírem v arktických oblastech. Proto byl letošní únor bohatý na přechody frontálních systémů a tím i na srážky. Zároveň se ale nad Evropou často vytvářel velký tlakový gradient (rozdíl tlaku vzduchu), takže bylo často velmi větrno. A vypadá to, že čerstvé západní proudění bude přetrvávat i do začátku března.

Fotogalerie
19 fotografií