Letošní ročník největšího hudebního festivalu v Praze se ponese v duchu změn. V prvé řadě bylo do názvu festivalu implementován název Prahy, v níž se tradičně koná – čili Metronome Festival Prague. V druhé řadě se pořadatelé zaměří i na jinou než ryze hudební performanci. Dle slov promotéra Serge Grimauxa, který v Praze pomáhal připravovat koncerty Davida Bowieho, Rolling Stones nebo Michaela Jacksona, má vzniknout „říše uměleckých divů.“

Koktejl vizuální okázalosti

„Festival není jen o hudbě, ale celkově o umění, které bude v rámci festivalu prezentováno různými show a uměleckými instalacemi,“ nechal se Grimaux slyšet na tiskové konferenci, která nynější ročník představila. Dle jeho slov by měly v holešovickém areálu přibýt sochy a různé umělecké skulptury.

Show by měly být vizuálně zajímavější a krom koncertů se návštěvníci dočkají například stand up komedií. „Také plánujeme zejména osvětlení stromů z nedaleké Stromovky, což bude efektivní zejména o večerech,“ sdělila dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

Třídenní nálož hitů odlišných žánrů

Zatímco v předešlých ročnících byli návštěvníci uvyklí na dva dny, během kterých se Výstavištěm linula hudba, letos organizátoři neočekávaně zajistili třídenní program. Ten propukne ve čtvrtek 18. června a potrvá až do soboty. Také letos bude festival složen z několika různých stageí, na kterých se budou střídat vystupující interpreti.

Už s předstihem pořadatelé oznámili účast amerického muzikanta Becka, několikanásobného držitele cen Grammy a MTV, který zároveň platí za hlavní lákadlo festivalu. „Do Čech přijede koncertovat po dlouhé 25 let trvající odmlce,“ upozorňuje Šubrtová. Silné zastoupení na festivalu bude mít hip hopová kutlura, kteoru bude reprezentovat několik interpretů a interpretek z Ameriky, Anglie ale také z Ukrajiny, přičemž nejzvučnějším jménem je bezesporu Macklemore.

Video
Video se připravuje ...

Na Metronome Festival Prague v roce 2020 zavítá známý Macklemore. Metronome Festival Prague

„V černu dorazí také britské synthpopové duo Oh Wonder, které u nás bude koncertovat po třech letech,“ uvedla k dalšímu jménu dramaturgyně. A scházet nebudou ani čeští hudebníci, z nichž účast přislíbil Mikolas Josef, Berenika Kohoutová nebo Tomáš Klus, který chystá okázalou retrospektivu.

„Chceme hrát písničky, kterými jsem začínal, a které už tolik nehrajeme,“ uvedl Klus. Jeho fanoušci se tak po dlouhé době dočkají písní v komorním akustickém provedení – navíc ve vizuálně opojném prostředí, které nabídne Křižíkova fontána. Tam je také plánováno vystoupení českých Tata Bojs. Na seznam vystupujících se můžete podívat ZDE, přičemž jak Šubrtová prozradila, zdaleka ještě není uzavřený a další jména organizátoři oznámí během dalších měsíců.

Evoluce pozpátku

Zatímco v předešlých letech budil trochu rozpaky systém placení cashless, kdy návštěvníci nahrávali své peníze na čipy na náramcích, podle pořadatelů od toho bude upuštěno. „Naši diváci budou moci platit kartami a elektronickými systémy jako například Google Pay,“ vysvětlil zakladatel festivalu David Gaydečka. „K dispozici budou i hotovostní platby, ale spíše opravdu v minimální míře.“

Vstupenky lze už nyní zakoupit přes webové stránky Metronome Prague Festivalu, přičemž až do konce března jsou ve zvýhodněné ceně. Třídenní vstupné vyjde na 2 229,- Kč, jednodenní vstupné se podle programů různých dnů liší cenově od 1 190,- Kč až po 1 590,- Kč, přičemž studenti a handicapovaní mají pochopitelně slevu. Třetí kategorií vstupenek jsou pak tzv VIP, které umožňují vstup do VIP zóny s vlastním exkluzivním barem.

Hřib: Má srdeční záležitost nepřijde, já ano

S pořádáním opět vypomůže hlavní město, které kromě financí poskytne i součinnost v logistice „Jsem rád, že festival přiláká do Prahy řadu hvězd světového formátu, které si s manželkou určitě nenecháme ujít,“ vyjádřil se pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pro Blesk.cz. Koho si stoprocentně nenechá ujít? „Jako každý rok zajdu na Tata Bojs,“ pousměje se. „Ale rád se podívám na další známé tváře české scény, i na ty zahraniční.“ Pořadatelé mu svým výběrem vystupujících hvězd udělali radost, protože prý rád poslouchá vesměs všechny žánry.

V různých životních fázích jsem se proposlouchal folkem, rockem, elektronickou hudbou i metalem,“ nechal nahlédnout pod pokličku svého hudebního vkusu. Přesto na Metronome bude minimálně jedno jméno postrádat. „Koho bych si tam rád poslechl – Lindsey Stirling (33), jejíž koncert jsem nedávno propásl, a dost toho lituji,“ zmínil fenomenální houslistku.

Praha kvůli festivalu také posílí dopravu a bezpečnostní opatření. „Odpovídajícím způsobem posílíme dopravu tak, aby bylo Výstaviště po dobu konání festivalu lépe obslouženo. A co se bezpečnosti týče, pochopitelně nějaká odpovídající opatření budou, nicméně nepředpokládám nic výjimečného. Praha je podle mého velice bezpečné město a festival je od toho, abychom si jej užili, a ne z něj měli obavy.

Fotogalerie
33 fotografií