Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkažené výročí svatby Alex Mynářové: Manžela má po Číně v karanténě, je v ní i Tvrdík

Aktualizováno -
29. února 2020
16:19
Autor: Jakub Kopřiva, Vera Renovica, ČTK - 
29. února 2020
08:55

Riskantní „výlet“ má za sebou hradní kancléř Vratislav Mynář (52). Ten zavítal do Číny, odkud se do celého světa rozšířil smrtící koronavirus, přesvědčovat tamní garnituru o našem nehynoucím přátelství. Blesk ho „vycvakl“ včera po návratu na Letiště Václava Havla i s šedou eminencí Hradu, poradcem Martinem Nejedlým (53). A Alex Mynářová Blesku přiznala, že je její manžel v karanténě.

Mynář se vydal do říše středu neohlášeně, navzdory všem rizikům, aby se setkal s čínským vicepremiérem Chu Chun-chuem. Ten, jak se píše v tiskové zprávě Hradu, „…návštěvu ocenil jako důkaz přátelství Číny a ČR“.

Kancléř mu tam navíc předal darovací listinu týkající se humanitární pomoci, která z Česka do Asie zamíří armádním speciálem v pondělí a obsahuje respirátory a další ochranné pomůcky. „Tímto darem chceme vyjádřit velkou solidaritu a podporu čínskému lidu v současných těžkých chvílích boje se zákeřnou epidemií,“ uvedl Mynář.

Přiletěl také Tvrdík

Co ale neuvedl? Třeba fakt, který poodhalují snímky Blesku z pražského letiště: tedy že ve stejném letadle z Dubaje (kde se zřejmě přestupovalo, protože přímé linky z Číny k nám nyní nelétají) s ním přiletěl také ekonomický poradce Hradu s vazbami na Rusko a velký fanoušek čínského byznysu v Česku, Martin Nejedlý. A z terminálu s nimi vylezl také šéf Číňany vlastněné Slavie Jaroslav Tvrdík (51).

Mynář a Nejedlý do uzávěrky na esemesky Blesku nereagovali, Tvrdík sice ano, ale důvod své cesty nekomentoval. Není však vyloučeno, že všichni tři vyrazili „žehlit“ situaci nastalou kritickými prohlášeními pražského magistrátu na konto Číny, či dokonce avízem Miloše Zemana (75), že letos do země na návštěvu nepoletí.

Ovčáček: Negativní testy

Jiný pohled na celou „huráakci“ přinesla Mynářova manželka Alex (36). „Po příletu kancléř zamíří do nemocnice, kde se podrobí testům na koronavirus,“ napsala totiž na dotaz zvídavého uživatele facebooku. „Výročí svatby bych si představovala jinak,“ dodala pak – s Mynářem se totiž brali před pěti lety 28. února. Mynářové se nelze divit: doma má dva malé syny, čtyřletého Vráťu a půlročního Viktora, a jistě nechce riskovat nákazu.

Podle dosavadních pokynů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) má totiž být vyšetřen jen ten, kdo navštívil rizikovou oblast a má příznaky nákazy (horečku, kašel, dušnost). A rozhodně nemá s nepodloženým podezřením chodit rovnou do nemocnice, kde by mohl nakazit zdravotníky a pacienty. Správný postup pro kancléře i nás ostatní? Zůstat doma, zavolat lékaři a čekat, až po poradě s hygienikem řekne, co dál.

Video  Syn (17) začal omdlévat a nechali ho čekat 2 hodiny, zuřila matka po Bulovce. Primářka i ministr upozorňují: Nepanikařte  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář, poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý a prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík po návratu z Číny absolvovali testy na koronavirus v Ústřední vojenské nemocnici. Testy jsou negativní,“ vzkázal v pátek večer hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

V sobotu odpoledne pak Mynářová Blesku napsala, že je její manžel v karanténě. „Ano manžel je v tuto chvíli v karanténě. Kde je, Vám nemohu prozradit, nebyl by rád,“ napsala v SMS Mynářová.

V karanténě je i Tvrdík

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík po dotazu Blesku nechtěl specifikovat účel cesty. V esemesce ale napsal, jaká hodlá udělat zdravotní opatření. Potvrdil, že se v Pekingu pohyboval s rouškou. „Po návratu (mě čeká, pozn. red.) test na koronavirus, vyšetření a dobrovolná karanténa,“ uvedl.

Na twitteru Tvrdík reagoval na výtku odborníka na cestovní medicínu Rastislava Maďara, který uvedl, že by při ochraně zdraví populace měla základní pravidla platit pro každého. „Zejména pokud jde o nejvíc rizikovou zemi (Čínu) a hrozbu importu k nám. A za druhé, test udělaný příliš brzy po expozici může být falešně negativní,“ uvedl lékař. Doporučil také test zopakovat s odstupem času.

Šéf Slavie s jeho slovy souhlasil. „(Pravidla) musí platit pro každého a nikdo přece netvrdí opak. Proto jsem nyní v domácí karanténě. 12. března druhý test,“ napsal. Dodal, že je v izolaci a není v kontaktu ani s rodinou. „I v Číně jsem se řídil přísnými pravidly, o kterých jsem se nechal dopředu poučit lékaři,“ dodal.

Video  Hana Roháčová hovoří o panice Čechů, kteří se bojí koronaviru  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ninga ( 1. března 2020 00:12 )

to je přece pan Luftjarda, ten borec, co vytáhl ČSA z černých čísel

ninga ( 1. března 2020 00:11 )

tyto kreatury si tam měli čínští soudruzi ponechat

XYZ3 ( 29. února 2020 23:10 )

Možná by ty testy mohly být i falešně negativní...je to krátká doba po expozici infekce..ale vždyť je to jedno, jsou doma s rodinou...

marmat ( 29. února 2020 20:45 )

Redakce si zde pěstuje a toleruje kvůli klikání řadu mimořádných trollů....
Ale TO, co představuje Kadis555 je vizitka zoufalství a bezradnosti admina

marmat ( 29. února 2020 20:41 )

Šlo o to narovnat třaskavé vztahy založené Hřibem !???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa