Návštěvníci v pražské zoo mohou obdivovat unikát, který je k vidění jen v sedmi zoologických zahradách v Evropě - vzácného bércouna Petersova. „Jeden z největších a nejbarevnějších zástupců svého řádu je příslušníkem starobylé skupiny savců – Afrotheria – společně například s damany, slony, bodlíny nebo hrabáči,“ přiblížila mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková. Dospělí jedinci dosahují délky až 28 cm, vážit mohou skoro tři čtvrtě kila. 

Chovatelé mu v Praze připravili pěkné přivítání - zbrusu novou expozici v pavilonu Afrika zblízka, v níž ještě donedávna žily komby a křečkomyši. „Součástí upravené expozice je nyní živá vegetace, pro kterou bylo instalováno na strop mlžení a lampy produkující fotosynteticky aktivní světlo,“ uvedla mluvčí s tím, že bércouni se nejraději promenádují po hluboké vrstvě písku smíchaného s hlínou, která je posypaná nejrůznějšími materiály - borkou, listím či suchou trávou. 

Novopečený pražský obyvatel se narodil loni v zoo v Rotterdamu, kde chov tohoto druhu v evropských zahradách založili. Dočká se i partnerky - tu má Zoo Praha podle Pastorčákové přislíbenou ze zoo ve Wroclawi.

Fotogalerie
4 fotografie