Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přetahování o 35 tisíc migrantů: Turecko povolalo 1000 policistů, běžence vytlačí do Řecka

Autor: ČTK, Mii - 
5. března 2020
12:20

Turecko vyšle k hranicím s Řeckem tisícovku policistů. Mají tam podle ministra vnitra Süleymana Soylua pomoci zadržet nápor tisíců migrantů, které kvůli nelegálnímu překročení hranic posílá zpět na turecké území řecká strana. Podle ministra bylo kvůli střetům s řeckou policií a armádou zraněno 164 migrantů. Česko na pomoc Řecku pošle elektrocentrály, čerpadla či stany a přikrývky za 2,5 milionu korun. 

„Pokusili se vytlačit 4900 lidí zpátky do Turecka... Nasadíme k hranici 1000 příslušníků speciálních policejních sil..., abychom to vytlačování zastavili,“ řekl ve čtvrtek Soylu při návštěvě příhraniční provincie Edirne.

Od chvíle, kdy Ankara 28. února oznámila, že přestává plnit závazek vyplývající ze smlouvy s EU z roku 2016 a otevře své hranice s Unií, se k řeckým hranicím začaly přesouvat tisíce uprchlíků. Řecké úřady uvedly, že se jim za poslední týden podařilo zabránit v ilegálním přechodu hranic 35 000 lidem, za uplynulých 24 hodin takto vrátilo zpět do Turecka asi 7000 osob.

Atény ve středu oznámily, že během několika dnů postaví na severu země uzavřené uprchlické centrum pro migranty, kteří se od 1. března dostali a případně ještě dostanou do země. Tito běženci podle vlády nebudou registrováni a budou okamžitě vraceni do místa původu.

Turecko se chce kvůli údajně násilnému zacházení Řecka s migranty obránit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tvrdí mimo jiné, že řecká policie zastřelila nejméně jednoho migranta, řecká vláda zprávu označila za lživou.

Česko pošle Řecku stany a čerpadla

Česká vláda již rozhodla, že odešle Řecku na řešení migrační krize humanitarní pomoc. Bude zahrnovat deset čerpadel, čtyři elektrocentrály, tisíc nafukovacích matrací, tisíc spacích pytlů, tisíc vlněných přikrývek, tisíc ručníků a deset topení do stanů. Materiál pochází ze zásob hasičů. Ministerstvo vnitra pomoc uhradí z rezervy svého humanitárního programu Pomoc na místě. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) ve středu řekl, že Řecko vybraný materiál odsouhlasilo a je připraveno ho převzít.

„Jsme také schopní Řecku rychle poslat až 50 policistů. Dvacet v rámci (evropské pohraniční stráže) Frontexu a jeho týmu rychlé reakce na hranicích, dalších 30 pak v rámci bilaterální pomoci,“ uvedl ve středu Hamáček. Řecko ale zatím podle něj o policejní pomoc nepožádalo.

offline ( 5. března 2020 18:27 )

Ano Maxík. A co ty další desítky dětí, jejichž rodiče nemají odvahu (svědomí) žádat cizí lidi o nejméně padesát milionů?

hadisko ( 5. března 2020 15:44 )

NATO je ja pakáž jako celá EU!! hnuj­,špí­na,po­drazy­.Tur­ci to je tragedie EU světa jak mohli vstoupit do NATO!! vždyt to jsou zločinci zneužijí včeho za peníze peníze prodají,zneužijí i alaha!!

ivuska1 ( 5. března 2020 14:47 )

My vsichni jsme za toto zodpovedni , protoze poslouchame psychopaty a jeste je volime.

ivuska1 ( 5. března 2020 14:46 )

Souhlas

ivuska1 ( 5. března 2020 14:44 )

Souhlas

Zobrazit celou diskusi