Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mobilní telefony zhoršují bolest hlavy, potvrdili vědci. A hůře ji pak tlumí léky

Autor: Darina Jíchová - 
7. března 2020
20:41

S nepříjemnou bolestí hlavy potažmo s migrénou se občas potýká každý. Skupina vědců z indického Nového Dillí tento týden potvrdila spekulace laiků, že na bolest hlavy má vliv i čas, který člověk stráví „zíráním“ do svého smartphonu. „Smartphony mohou bolest hlavy umocnit,“ shodují se odborníci ve své studii. Zprávu přinesla stanice CNN.

Experti poukázali, že už několik let existuje laická teorie, že bolest hlavy přímo souvisí s užívání moderních technologií, jako jsou počítače, tablety, smartphony ad. Vědecky ale tyto hypotézy nebyly potvrzeny, vztahem mezi užíváním těchto technologií a bolestí se zabývali vědci z Všeindického institutu lékařských věd v Novém Dillí.

Vědci: Léky ztrácí účinek

„Existuje jen zlomek evidence dokazující vztah mezi bolestí hlavy a smartphony,“ zdůrazňují vědci ve své studii. V rámci svého výzkumu experti pracovali se 400 jedinci trpícími častými bolestmi hlavy přecházející v migrénu.

Účastníky studie zpovídali ohledně jejich užívání smartphonů během bolesti hlavy, zajímalo je hlavně, zda má užívání mobilů vliv na medikaci. Vědci zjistili, že léky proti bolesti nemají tak silný a tlumící účinek u těch, kteří během záchvatu bolesti používají smartphone.

„Naše studie dokazuje, že užívání smartphonu může přispět ke zhoršení bolesti hlavy. Tento fakt může být jednou z neprozkoumaných oblastí, jejíž taje odhalí až příští studie,“ prohlásila vedoucí výzkumu, profesorka neurologie Díptí Vibhaová. Zdůraznila, že jejich práce netvrdí a nepotvrzuje, že užívání smartphonu způsobuje bolest hlavy, ale to, že užívání mobilů během už započatého záchvatu může bolest umocnit.

„Den ode dne jsme na svých chytrých telefonech závislejší, my jsme teď objevili, že mezi nimi a bolestí hlavy existuje jistý vztah,“ uvedla Vibhaová. Vysvětlila, že účastníci jejich výzkumu byli rozděleni na 2 skupiny: první skupina během bolesti hlavy užívala mobil, druhá ne.

Výsledky byly jednoznačné

„Všichni nám vyplnili vstupní dotazník, ptali jsme na častost a intenzitu bolestí hlavy, na léky, které používají, a jak na ně působí. Zařadili jsme také otázky týkající se telefonů. Během doby výzkumu si lidé zapisovali, jak často a jestli vůbec si při záchvatech berou léky,“ nastínila expertka.

Výsledky byly jednoznačné: Na 96 procent členů první skupiny, tedy uživatelů smartphonů, si bralo prášek. Oproti tomu 81 procent ze skupiny neužívající smartphony si léky brát nemuselo.

„Ve druhé skupince byli převážně ti, kteří své telefony využívají převážně k volání,“ upřesnila Vibhaová. Podotkla, že velmi zajímavé bylo, že uživatelům smartphonů neposkytly léky úlevu od bolesti. Zatímco 94 procent lidí z druhé skupiny uvedlo, že jim léky pomohly.

Uživatelé smartphonů měli větší problémy

Členové první skupiny častěji zaznamenávali auru, která je považována za předzvěst nástupu migrény případně i epileptického záchvatu. U druhé skupiny se aura objevovala zřídka. Mezi první a druhou skupinkou nebyl žádný rozdíl v délce bolesti hlavy, nebo intenzity bolesti při jejím začátku.

Studie ukázala, že první skupince trvalo déle se ze záchvatu vzpamatovat. Vibhaová upozornila, že její tým nesledoval účastníky výzkumu v dlouhém časovém úseku, aby mohl stoprocentně určit, jak se bolest mění v závislosti na užívání smartphonů. Vibhaová doplnila, že jejich studie otevřela dveře dalšímu výzkumu a nabídla nové teorie, které je třeba potvrdit, nebo vyvrátit.

„Když mluvíme o vlivu smartphonů na bolest hlavy, můžeme mluvit o tom, jak má jedinec ohnutou krční páteř, nebo zátěži očí, či dalších aspektech. Naše studie nenabízí odpověď, proč první skupinka trpěla více,“ uvedla Vibhaová. Vliv zátěže očí a krční páteře na bolest hlavy už byl dokázán v minulosti.

„Lidé náchylní k bolestem hlavy by ve vlastním zájmu měli pozorovat, jak se jejich bolest vyvíjí, když používají smartphony. Pokud se zintenzivňuje, měli by kontaktovat svého lékaře. Může to být sklon krční páteře, zaostřování na displej, ale i stres z toho, že jsou neustále online. Nevíme ještě, jaký přesně mají smartphony vliv na bolest, ale víme, že ho mají,“ vysvětlil americký neurolog Christopher Gottschalk.

Rady neuroložky, jak si nepřitížit

Americká neuroložka Heidi Moawadová doporučila, co mají dělat „lidé závislí na smartphonech“, kteří si kontrolu svých sociálních sítích a dalších aplikací nemůžou odpustit ani během bolesti hlavy. „Aktivace pomocí hlasu, hands-free zařízení nebo audiofunkce by mohly být řešením, jak si při používání smartphonu nepřihoršit,“ poradila Moawadová.

Všichni vědci se shodují na tom, že je třeba provést další a důkladnější studie, aby plně porozuměli tomu, jaký vliv má užívání chytrých telefonů na lidské zdraví. „Už jen ten fakt, že uživatelé smartphonů užívají víc léků proti bolesti za měsíc a potřebují větší dávku, aby ztlumili bolest, ukazuje, že potřebujeme rozsáhlý výzkum vztahu těchto faktorů,“ zakončila Vibhaová.

offline ( 7. března 2020 22:26 )

A já proč mě ještě nikdy nebolela hlava - mám 15 let nový telefon a doufám, že ještě dalších 15 let s ním vystačím.

Zobrazit celou diskusi