Václav Marhoul byl za své drama Nabarvené ptáče nominován na tři křišťálové sošky: za nejlepší film, režii a scénář. Z nominací nakonec proměnil ty za nejlepší film a nejlepší režii. V kategorii nejlepší scénář jej ovšem předstihl Jiří Havelka.

Česká filmová a televizní akademie Marhoulovo Nabarvené ptáče, které šokuje hrůznými scénami, vybrala jako kandidáta na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Jeho šance se zvýšily postupem do užšího výběru, dál se ale nedostal. Drama vyráží dech i svou cenou. Přišlo totiž na něco kolem 170 milionů korun, čím se film zařadil mezi nejdražší v historii české kinematografie.

Čelil štírům i nakladatelům

Na Českého lva měl Marhoul zaděláno již za režii a scénář válečného dramatu z roku 2008 Tobruk. Avšak ani jednu z nominací neproměnil.

Režisér a producent Marhoul pro své filmy udělá snad cokoli: při natáčení Tobruku čelil štírům i vedru pouště, kvůli Nabarvenému ptáčeti zase nakladatelům v Chicagu, aby získal práva na jeho zfilmování. Z Marhoulovy dílny je též mysteriózní krimi komedie Mazaný Filip, již vytvořil podle své divadelní hry.

Filmař Marhoul patří také do herecké „rodiny“. Začínal v Pražské pětce a v Divadle Sklep. Objevil se v televizních seriálech Redakce, Horákovi nebo Kancelář Blaník a ve filmech Ameriky, Gympl, Cesta do lesa či Vejška.

Video
Video se připravuje ...

Nabarvené ptáče: Podívejte se na ukázku nejdramatičtějšího okamžiku Bioscop

Fotogalerie
14 fotografií