Jako celek mají být příští čtyři týdny teplotně i srážkově průměrné. „První týden předpovědi bude teplotně nadprůměrný, další tři týdny by měly být průměrné,“ uvedl ČHMÚ. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot meteorologové předpokládají ve druhém týdnu kolem osmi stupňů Celsia, ve třetím a čtvrtém týdnu kolem 13 stupňů.

„Po převážně srážkově nadprůměrných několika minulých týdnech očekáváme postupně průměrné, popřípadě až podprůměrné srážky,“ uvedl ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek pro období mezi 9. březnem a 5. dubnem je 42 milimetrů. Deště a sněhu podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1992, kdy meteorologové naměřili 82 milimetrů. Nejméně to bylo v roce 1953 s úhrnem 11 litrů na metr čtvereční.

Rekord z 80. let nepadl

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 5,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 2013, kdy průměr činil minus 1,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 8,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Měsíční výhled vyjadřuje podle ČHMÚ celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Fotogalerie
17 fotografií