Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uzavření severu Itálie: Týká se přes 10 tisíců Čechů. Co dělat a kam volat?

Aktualizováno -
8. března 2020
15:29
Autor: Mii, ČTK - 
8. března 2020
09:35

Cestovat se tam nedoporučovalo, ale nyní to ani není možné. Sever Itálie byl ze soboty na neděli uvalen do kompletní karantény. Nikdo, až na výjimky, do něj nesmí přijet. Podle dosavadních informací to vypadá, že všichni Češi, kteří aktuálně do regionu míří na lyže, se musí doslova otočit a jet zpět. A ti, kteří se na severu Itálie právě nacházejí? Podle ministerstva zahraničí se mohou vrátit.

Nové opatření se týká celé Lombardie a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio dEmilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cuiso-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Benátky (Venezia). Cestování sem není možné, povolení ke vstupu mají jen zdravotníci a lidé pověření vládou.

Mířím na sever Itálie: Co dělat

Pokud jste se do těchto míst chystali vydat, aktuálně nemůžete. Cestu zrušte, pokud jde o cestovní zájezd, také musí být zrušen. „Cestovní kanceláře jsou v kontaktu se svými klienty,“ uvedl pro ČT tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber s tím, že cestovní kanceláře budou zájezdy rušit.

Jinak vám reálně hrozí, že vás kontroly na hranicích pošlou zpět. Nicméně jak upozornila italská média, rozhodnutí je tak čerstvé, že zatím není jisté, jak celé uzavření regionu bude probíhat a jak se bude kontrolovat. Nic každopádně nezkazíte tím, když se budoucím problémům vyvarujete. Blesk Zprávy zjišťují více. 

Chci pryč z Itálie: Co dělat

Češi, kteří se nachází v Itálii, se mohou vrátit domů, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v neděli ráno, že by bylo dobré, aby se všichni Češi aktuálně pobývající v Itálii vrátili.

„Italská vláda vydala dekret, kterým izoluje jeden region a 14 provincií,“ uvedl pro ČT Petříček (ČSSD). „V tomto případě platí to, že do těchto oblastí není možný přístup, nebo je velmi omezený. Zároveň premiér Conte uvedl, že opustit oblast je možné,“ popsal Petříček. „Pohyb není úplně hermeticky uzavřen, italská vláda ho umožňuje ve výjimečných případech, například u zdravotníků. Nicméně Itálie se v tomto směru snaží zamezit šíření nákazy,“ dodal ministr.

Na twitteru pak napsal, ať lidé zachovají klid a svůj odjezd z Itálie si naplánují v klidu, byť rychle. 

„My jsme to očekávali, proto jsme byli jediná země v celé EU, která uvalila karanténu na všechny, kteří se z Itálie vrací,“ řekl k uzavření celého severu Itálie pro ČT Babiš. „Je důležité, aby premiér Conte vyzval všechny Italy, aby necestovali,“ zmínil.

Pokud si nejste jistí, jak z regionu odjet a jak postupovat, kontaktuje jedno z doporučených telefonních čísel. 

Kam volat pro informace:

Generální konzulát v Miláně: +39 375 63 78 179 nebo +39 023 65 09 536 (linky jsou posílené) 

Ambasáda v Římě: +39 335 310 450

Nouzová linka v Lombardii zřízená kvůli koronaviru (pouze v italštině): 800 894 545

Registrujte se do systému DROZD, přes který ministerstvo zahraničí odesílá informace.

Ministerstvo zahraničí v neděli ráno uvedlo, že nedoporučuje cestovat do celé Itálie. Stále platí, že všichni Češi a cizinci, kteří přicestují z Itálie, budou v Česku uvaleni do 14denní domácí karantény.

Dostanu za zájezd peníze zpět?

Prostřednictvím cestovní agentury Invia jsou v uzavřených oblastech desítky Čechů, uvedla mluvčí Invie Andrea Řezníčková, přesný počet ale nezná. „Drtivá většina klientů je v místě vlastní dopravou. Cestovní kanceláře řešily situaci od noci a pro ostatní turisty posílaly náhradní autobusy,“ uvedla. Další zájezdy do středisek Bormio, Livigno a Aprica nebudou podle Řezníčkové vypraveny a klientům budou automaticky vráceny peníze.

Veber dodal, že pokud v konkrétní oblasti nejsou omezení od místních úřadů, nemají cestovní kanceláře důvod svým zákazníkům storno poplatky neúčtovat, pokud se sami rozhodnou zájezd zrušit. Kanceláře by pak musely objednané služby platit ze svého. Obecně podle Vebera platí, že pokud je nějaká oblast zavřená a zájezd do ní se nemůže uskutečnit, cestovní kanceláře cenu zájezdu vracejí, případně nabídnou jinou destinaci nebo jiný termín.

Video  Tisková konference koronavirus  - Blesk TV
Video se připravuje ...

balcarova3 ( 8. března 2020 20:02 )

balcarova3 ( 8. března 2020 20:01 )

mám stejný názor - všichni co tam odjeli za poslední dva týdny bych tam nechala...a náš pan premier má také zkreslená info - sem to nepřitáhl žádný Ital - jak se vyjádřil - ale malej blbej Čecháček... kterého se to přece netýká...jeho to nemůže potkat.....

romario71 ( 8. března 2020 18:04 )

Přesně, ať si tam Ty blbce nechají v karanténě, když tam chtěli na dovolenou i když to věděli, že tam je problém.Teď ty *** brečí a dělají že sebe chudáky a ještě bych jim dal vše zaplatit co se týká lékařů.Sami si to zaviní a pak natahuji ruce.Ty peníze za ošetření můžou dostat lidi, kteří to potřebují.Třeba léčba děti s rakouvinou.Prostě bezohlednost těchto hovad nemá mezí.

HledacPravdy ( 8. března 2020 15:07 )

Jestli myslíte o coronu, tak tu ať si klidně nechaj..

HledacPravdy ( 8. března 2020 15:06 )

Sběrné lágry nemusí být nutně vyhlazovací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa