Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Češi na sebe prý lavinu strhli sami! Bojím se, aby to nebyli mí přátelé, neměli šanci, hlesl horský vůdce

Aktualizováno -
9. března 2020
14:33
Autor: yks, ČTK - 
9. března 2020
11:07

Obrovská tragédie otřásla fanoušky vysokohorské turistiky i blízkými pětice Čechů, kteří v neděli dopoledne zahynuli v lavině na úbočí hory Dachstein. Přestože platil 3. stupeň lavinového nebezpečí, vydali se na cestu přes sněhovou desku, která se utrhla a pohřbila je zaživa! Podle mínění tamních záchranářů smrtonosnou lavinu Češi pravděpodobně uvolnili sami.

Nikdo si neumí představit strach a šok, který zakoušeli dva muži (†28 a †46) a tři ženy (†27, †30 a †37), když se okolo 9:30 dopoledne ve výšce okolo 2800 metrů nad mořem na úbočí hory Dachstein v Rakouských Alpách uvolnila obrovská masa sněhu a je zasáhla lavina. 

Mohli si za to sami?

„Sněhová deska byla široká asi 150 až 200 metrů a dlouhá 400 metrů,“ uvedl Christoph Preimesberger, vedoucí horské záchrany v Horním Rakousku v rozhovoru s OÖN. Ten také později řekl, že Češi na sebe lavinu pravděpodobně strhli sami! Podle něj to vyplývá z výpovědi svědků, pozice skupiny a odlučné hrany sesuvu. 

K neštěstí, k němuž podle něj došlo před očima několika svědků, spěchali záchranáři, jenže jejich možnosti byly omezené. Podle rakouských médií neměli Češi ani lavinové vyhledávače.

Přestože na místě byly přítomny záchranářské vrtulníky a desítky zachránců, poslední oběť záchranáři vyprostili v 11 hodin dopoledne a nikoho z výpravy se už nepodařilo zachránit.

Sbalit se a modlit

Stejně mizivé byly prý šance Čechů se neštěstí vyhnout. Kdyby měl člověk lyže, tak se může zkusit natočit po svahu dolů a zkusit to odjet někam do strany, řekl pro TV Prima horský vůdce Viktor Kořízek. „Ale na těch sněžnicích jste vlastně bezbranní. Tam vás to prostě srazí, začne to mlít, a pokud nejste někde u kraje, abyste z toho vyskočili ven, nebo se schovali třeba za nějakou skalku, tak těch šancí moc nemáte na únik,“ pokračoval Kořízek s tím, že má obavy, aby na Dachsteinu nepřišel o někoho ze svých přátel. 

Ve chvíli, kdy nešťastnou skupinu Čechů zasáhla bílá smršť, bylo podle něj už na všechno pozdě. V takové situaci už toho podle něj člověk mnoho nezmůže. „Sbalit se do klubíčka a modlit se ke všemu svatému,“ popsal situaci lidí v lavině horský vůdce.

Těla obětí laviny už byla uvolněna k transportu do vlasti. Podle agentury APA není jasné, kdy budouČeské republice předána.

 

offline ( 9. března 2020 23:28 )

Tady už jim to někdo spočítal. Rakušané to platit nechtějí. Ať to zaplatí bohatí Češi, kteří byli v Alpách jako doma, jak se v článku píše.

004572@krone.at
vor 7 Stunden
Die Einsatzstunde eines Bergretters kostet um die 40 Euro (aufwärts). Bei den gestern eingesetzten 150 Bergrettern macht das also pro Stunde zumindest € 6.000,00 aus. Dazu kommen die Hubschrauber. Für einen klassischen Notarzthelikopter schlagen pro Flugminute um die 100 Euro zu Buche. Bis zu 8 Maschinen (Flugrettung, Polizei und Bundesheer) standen zeitweise im Einsatz. Auch hier wird man, unterschiedliche Tarife vorausgesetzt, von zumindest € 35.000,00 pro Flugstunde ausgehen können.

renalek ( 9. března 2020 23:13 )

Hlavně že se nikomu nic nestalo!!

offline ( 9. března 2020 23:03 )

schuwo@krone.at
vor 3 Stunden
Der Mai und der Fuchs erledigen das. Und eventuell auch die Geier

Lišky a supi se postarají až v květnu rozmrznou.

Proč tam nasazovaly život spousty záchranářů? Rakušani už jsou na zpovykané Čechy právem nas raní.

nemocna ( 9. března 2020 22:50 )

ted ještě problémy svých pozůstalých, rodiny kteří musí zaplatit a vyřídit převoz a pohřeb

nemocna ( 9. března 2020 22:44 )

Dobře jim tak můžou si za to sami nedbali zákazu ani upozornění, navíc zbytečně zaměstnali spoustu lidí kteří je šli vyhrabat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání