„Chlapi, nelejte to pivo z voken!“ To je legendární hláška z komedie Jiřího Menzela (82) z roku 1985, kterou pronesl Oldřich Vlach. Muž, kterého zhoršující se potíže s páteří a chůzí bohužel dohnaly k tomu, že pověsil kariéru na hřebík – což je zpráva, která jistě nepotěší řadu jeho příznivců, jimž se do srdcí zapsal jako velký herec menších rolí. Ať už například jako vinárník Wagner v seriálu Vlak dětství a naděje, anebo jako čeledín Josef v pohádce Jiřího Stracha (46) Anděl Páně.  

„Pan Vlach ukončil svou práci v divadle ze zdravotních důvodů. Je nám to všem nesmírně líto, ale lékaři mu doporučili se šetřit,“ napsal na facebookových stránkách Divadla na Vinohradech jeho ředitel Tomáš Töpfer (69). „Bude nám jeho laskavost, profesionalita a lidský, kolegiální přístup v souboru moc chybět. Zdraví je však přednější,“ dodal ve svém dojemném prohlášení.

Nedělnímu Aha! se podařilo kontaktovat samotného Vlacha. „Děkuji za váš zájem! Musel jsem zvolnit a více myslet na sebe. Uvidíme, jestli třeba ještě vezmu nějaké nabídky do dabingu, ale v divadle nebo před kamerou mě teď neuvidíte,“ prozradil magazínu oblíbený herec. „Moc všechny zdravím a držte mi palce,“ dodal.

V roce 1997 začaly jeho potíže, a on si od té doby prošel obrovským martyriem. Nejdřív mu řekli, že má rakovinu a dávali mu pár týdnů života, později se ukázalo, že jde „pouze“ o zánět. „Mám zúžený míšní kanálek, ta bolest mi vystřeluje do nohou a nemůžu se normálně pohybovat,“ svěřil v roce 2014. Kvůli bolestem tehdy musel zrušit několik představení v divadle. V roce 2016 pak podstoupil další operaci zad a zdálo se, že se jeho stav zlepšuje.

V následujících letech se mu ale bolesti vrátily. „Chtěl jsem se zabít, jaká to byla bolest. Ale nemohl jsem se hýbat, tak jsem to dál neřešil,“ prohlásil muž, který si kvůli své chorobě podle svých vlastních slov sáhnul až na dno. „Byl jsem dočasně ochrnutý. Učil jsem se jíst, pít, sedět, když jsem se postavil, to byla radost. Za záchranu vděčím i manželce Janě, je to nejlepší ženská,“ popisoval Vlach.

VIDEO: Oldřich Vlach má novou radost: Zachránil pejska z útulku!

Video
Video se připravuje ...

Oldřich Vlach má novou radost: Zachránil pejska z útulku! Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií