Nápis, který loni načmárali na pilíř Karlova mostu dva turisté z Německa, měli odstranit restaurátoři, nakonec ho bez jejich vědomí během noci smyl Miroslav Černý, majitel firmy, která se zabývá odstraňováním graffiti.

Tentokrát se předběhnout nenechali. Nápis, který se v neděli objevil na mostním oblouku mezi ulicemi Saská a U Lužického semináře, začali v úterý dopoledne čistit pracovníci s kartáči. „V dopoledních hodinách začneme s kompletním čištěním ve spolupráci s Galerií hlavního města, která nám poskytla svoji četu, která zajišťuje čistění soch,“ uvedla už dopoledne mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Odstranit nápis se pracovníkům podařilo během několika hodin. TSK podle Liškové vše konzultovala s restaurátory, kteří stanovili postup čištění a kteří práci také zkontrolují. TSK pak místo předá památkářům.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jany Hartmanové odborníci v pondělí odebrali vzorky k provedení zkoušky, aby určili nejvhodnější metodu čištění. „NPÚ jako odborná organizace doporučí nejvhodnější technologický postup, volba restaurátora a sjednání konkrétní zakázky na odstranění je poté plně v kompetenci vlastníka či správce památky, tedy TSK,“ uvedla v pondělí Hartmanová.

Fotografie posprejovaného mostu se objevila na sociálních sítích v pondělí, sprejera ale žádná z bezpečnostních kamer incident nezachytila. Podle mluvčí městských strážníků Ireny Seifertové do prostoru kamery nedohlédnou. Policie případ řeší jako poškození cizí věci, okolnosti zjišťuje, řekla Blesku její mluvčí Violeta Siřišťová.

Karlův most posprejovali vandalové i v minulosti. Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu uložil podmínky a peněžité tresty bratrům z Německa, kteří v polovině července na pilíř mostu nasprejovali nápis o rozměrech pět krát dva metry.

Fotogalerie
31 fotografií