Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Receptem na dlouhověkost je pohyb, říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness

Ideální je vést celkově čiperný život tak, jak to dělávaly naše babičky. Dnes se nám ze života čipernost vytrácí, ztrácíme přirozenou potřebu pohybu.
11. března 2020 | 06:00

Víme, že pohyb je zdravý a chrání nás před chorobami. Přesto se hýbeme málo. Jak to změnit, to ví prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness, Jana Havrdová. Vystudovala sice práva, ale většinu života se věnuje sportu a sportovní diplomacii. Patří mezi lidi, kteří si dokázali i přes časově velmi náročný život najít čas na pravidelný pohyb a šíření osvěty v našem gaučovém národě. Podle nejnovějších údajů u nás nesportují vůbec nebo jen zřídka dvě třetiny lidí!

Jak může pohyb do života zařadit žena, která nikdy nesportovala?

Ideální je vést celkově čiperný život tak, jak to dělávaly naše babičky. Dnes se nám ze života čipernost vytrácí, ztrácíme přirozenou potřebu pohybu. Vezměte si příklad: lidé prakticky přestali chodit po schodech. Raději používají výtahy nebo eskalátory. Když si chtějí koupit chleba a housky, nevydají se pěšky do pekařství, ale sednou do auta a odvezou si zadek do nákupního centra.

Co s tím?

Chce to prostě udělat si diagnostiku denního pohybu, bez příkras si spočítat, kolik toho nachodím, kolik nasedím a naležím, a do programu si pak cíleně pohyb naordinovat. Vždyť to klidně může být třeba kus cesty pěšky do práce nebo místo výtahu seběhnout schody v paneláku. Je lepší vést čiperný život než posedávat a pak jít dvakrát týdně do fitka.

S čím mám jako postarší začátečník začít?

V zásadě je to jedno, musí ale jít o pohyb, který nás baví a který nám dovolí naše aktuální kondice. Důležité je ale

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...