„Na ostatních tocích v povodí horní Otavy a dále také na některých tocích v povodí horní Vltavy nad vodní nádrží Lipno, horní Berounky, horní Jizery, horní Moravy a v horním povodí Ohře očekáváme možné překročení prvního stupně povodňové aktivity,“ informoval dnes ČTK Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha na silný vítr platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a Liberecký kraj od čtvrtečních 8:00 do 18:00. Lidé by měli zajistit dveře a okna a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

Jak to vypadá v Česku teď a co můžeme čekat? Podívejte se na radar Blesku

V jižních Čechách v okolí Sušice na Klatovsku platí ode dneška do čtvrtečního poledne povodňová pohotovost. V několika regionech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje je vyhlášena méně závažná povodňová bdělost – v Čechách do čtvrtka, na Moravě až do pátku.

Hydrologové čekají, že řeky odvodňující Šumavu, Český les a Krušné hory by měly kulminovat dnes večer, případně v noci na čtvrtek, poté již začnou pozvolna klesat. Toky v povodí horní Jizery a horní Moravy budou kulminovat poprvé během dneška a po přechodných poklesech budou ve čtvrtek znova stoupat a kulminovat ve čtvrtek večer, případně v noci na pátek. Poté již mají klesat.

Video
Video se připravuje ...

Jako z apokalyptického filmu: Hasiči odklízeli padlý strom, když se zvedl vítr a kolem popadalo 20 stromů! Facebook

Vítr, déšť a záplavy v Česku:

Fotogalerie
74 fotografií