Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Zaplatíme za každou chvíli bez roušky.“ Novinářka popsala těžkou cestu do Itálie

Autor: Darina Jíchová - 
12. března 2020
11:13

Britská reportérka pro list The Mirror Hannah Doddová během své dovolené v Římě zůstala „uvězněná“ v Itálii, kde kvůli koronaviru začala platit celonárodní karanténa. Doddová s partnerem do Říma přijeli sobotu 7. března, do Itálie jeli, i když věděli o epidemii koronaviru. Popsala, jak se v podstatě přes noc jedno z nejrušnějších měst na světě změnilo v město duchů. „S tím, jak se naše dovolená blížila ke konci, začali jsme plánovat odjezd. Základem bylo dostat se na letiště, městská doprava naštěstí funguje bez přerušení. Znervózněli jsme, když jsme viděli, že jsou zrušeny mnohé lety,“ popsala pro The Mirror svůj útěk z Itálie. Zmínila se o přísných kontrolách na nádraží i na letišti, policie dělá všechno pro to, aby „se Italové nedostali ze země“.

„Když se náš výlet začal blížit ke konci, mysleli jsme jen na to, jak se co nejbezpečněji a co nejrychleji dostat ze země. V platnost vešla celonárodní karanténa a na jednu stranu byl náš pobyt skvělý, na druhou jsme pořádně vyděšení, že zaplatíme za každou chvíli bez ochranné roušky,“ uvedla novinářka.

„Náš útěk jsme měli naplánovaný, z Vatikánu jsme měli jet vlakem na letiště a odtud letět domů. Nejdřív jsme ale museli dojet metrem na vatikánské nádraží. Městská doprava v Itálii normálně funguje, takže to bylo v pořádku. Jenže už ve vlaku jsme dostali první upozornění, že aerolinky ruší lety do Británie,“ popsala Doddová.

Aerolinky ruší lety, stanice hlídá policie

„Myslím, že je hanebné, že aerolinky očekávají, že si pasažéři najdou alternativní cestu domů, zvláště když lidé do letenek investovali své peníze,“ podotkla Britka. Nastínila také, jak to vypadá v ulicích Říma. „Ještě o víkendu jste potkávali jen několik lidí v maskách, v pondělí už všichni chodili v rouškách nebo v šátcích,“ vypověděla.

„Po celou dobu pobytu jsme měli strategii, tu jsme vymysleli už doma, pokaždé, když jsme někam jeli metrem: Roušku jsme si nasadili před vstupem do soupravy, uvnitř jsme se nechytali za madla, po vystoupení jsme si šli umýt ruce. To jsme dodržovali po celou dobu pobytu, už když jsme do Říma jeli, věděli jsme, že se tam šíří koronavirus,“ dodala, že se snažili nesahat si na obličej, nejíst a nepít v místech, kde by mohlo dojít k nákaze.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

„Situace se dramaticky změnila po víkendu, v den našeho odjezdu v úterý 10. března všechny stanice už hlídali policisté. Musíte předložit doklady, aby vás pustili dál. Snaží se zabránit tomu, aby někdo unikl ze země, která je v karanténě. Když jsme jim ukázali pasy a naše letenky a lístky na vlak, ujistili se, že jsme Britové, a pustili nás na nástupiště a do vlaku,“ řekla Doddová.

Slzy na letišti

„V tu chvíli jsem pocítila, jaké neuvěřitelné štěstí máme. Dojeli jsme na letiště, tam nás poslali na kontrolu, na terminálu probíhá dezinfekce, všechno je dezinfikováno každých pár minut. Všichni jsou v maskách. Moc Britů jsme nepotkali, kontrolu jsme zvládli a poslali nás spěšně k naší bráně. Viděla jsem spoustu lidí, kteří propukli v pláč, když na informační tabuli skočilo, že se jejich let ruší,“ uvedla Britka.

„Přistihla jsem se, že taky brečím. Doufala jsem, že nám se nic takového nestane a dostaneme se domů. Tabule pořád ukazovala, že letíme podle plánu. Přistavili letadlo a před námi byla finální kontrola. Asi čtyřikrát kontrolovali naše pasy, museli jsme sundat roušky, aby se podívali, že jsme to opravdu my. Opravdu se snaží zabránit tomu, aby se nějaký Ital dostal ze země. Myslím si, že také pozorovali nějaké viditelné symptomy, jestli člověk opravdu vypadá zdravě,“ domnívá se Doddová.

Úleva po přistání

„Bála jsem se, že když zakašlu, sbalí mě hygiena a odvede pryč. Když jsme se konečně dostali na palubu, naše letadlo bylo plné. Byli to většinou zahraniční turisté, kteří byli v Itálii na dovolené a jejich let byl zrušen a náš spoj na Heathrow byla pro ně jediná možnost, jak se dostat pryč,“ vysvětlila novinářka.

„Palubní personál byl v rouškách a rukavicích i oni znovu zkontrolovali naše pasy. Celý zážitek byl neskutečný. Letušky si masky nesundaly ani během bezpečnostní instruktáže, nezapomněly nám připomenout, že všichni, co jsme na palubě, musíme po tom na 2 týdny do karantény. Personál nám pak rozdal informační letáky o koronaviru, ale nebyly aktuální,“ pokračovala Doddová.

„Nedokážete si ani představit, jak se mi ulevilo, když jsme přistáli v Londýně. Po výstupu jsme dostali další letáčky, které nás vyzývaly, ať se urychleně přesuneme domů, umyjeme si ruce a zůstaneme v izolaci na 14 dní,“ navázala novinářka.

Doddová: Doma úplně nehladovíme

„Vyzvedli jsme si naše auto a odjeli domů, kde jsme teď. Nemůžeme si ani objednat jídlo. Naštěstí máme hodné příbuzné, kteří nám nakoupí, ale dostanou se k nám až zítra. Máme tu něco trvanlivého, takže úplně nehladovíme. Jsem nesmírně ráda, že jsme utekli z Itálie. Jenže teď mě děsí představa, že jsme s partnerem potenciální inkubátory smrtelného viru,“ připustila Doddová.

Koronavirus v Itálii

Itálie je ze všech evropských států nejhůře zasaženou zemí. Koronavirus si zde ke čtvrtku 12. března vyžádal již 827 obětí, lékaři evidují přes 12 tisíc nakažených, u zhruba tisícovky pacientů se koronavirus podařilo vyléčit.

Video  Babiš s Vojtěchem oznámili zásadní omezení pro život v Česku  - abl
Video se připravuje ...

kinki ( 20. března 2020 09:37 )

Vsak za tu cenu leteniek nechod. Nikdy neboli tak lacne, tak nechod!!!(-myslim to ironicky)

zlymikes ( 12. března 2020 11:40 )

Jak dojemné. Někdo ví, že tam řádí virus,jak sami říkají smrtelný a přesto tam jedou.

Jabdabadu ( 12. března 2020 11:29 )

Zeman a Babiš NEJLEPŠÍ POLITICI PO ROCE 1989­❤❤❤❤❤❤­💋💋💋💋💋🍀­🍀🍀🍀👍👍👍­👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa