Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francie a Izrael zavírají obchody i restaurace. Dojde i na opatření proti teroristům

Autor: blv, ČTK - 
14. března 2020
22:05

Francie kvůli šíření nového typu koronaviru uzavře od sobotní půlnoci restaurace, bary, kluby, kavárny, kina a obchody, s výjimkou těch se zbožím běžné potřeby. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Édouard Philippe. A ke stejným opatřením sáhl i Izrael. Ten dokonce v boji s nákazou nasadí protiteroristické technologie.

Francouzský premiér Édouard Philippe občany vyzval, aby omezili pohyb na veřejnosti a pokud možno pracovali z domova. V neděli navíc Francouze čeká první kolo komunálních voleb. To se ale uskuteční. Ve Francii na nemoc z koronaviru zemřelo už 91 lidí. Celkem se v zemi novým typem viru nakazilo téměř 4500 lidí.

Výjimku ze zákazu podle premiéra dostanou jen místa, která jsou nezbytná „pro život země“. Jsou jimi hlavně obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Otevřené zůstanou i kostely, mešity a další modlitebny, konání bohoslužeb je ale zakázáno.

Lehkovážní Francouzi

Žádné omezení se nedotkne hromadné dopravy. Philippe ale vyzval, aby ji lidé používali co nejméně. Francouzi by se nyní podle premiéra měli zdržovat co nejvíce doma a - pokud je to možné - měli by z domova také pracovat. Ven by měli chodit pouze na nákupy či k volbám.

První kolo komunálních voleb, v nichž budou Francouzi rozhodovat o vedení více než 30.000 obcí včetně Paříže, se uskuteční podle plánu. Lidé ale musejí striktně dodržovat preventivní opatření, zdůraznil premiér.

Ve Francii zvýšili výrobu dezinfekce na ruce na popud zdravotnické organizace WHO (13.3.2020). Ve Francii zvýšili výrobu dezinfekce na ruce na popud zdravotnické organizace WHO (13.3.2020). | Reuters

K opatření francouzská vláda podle svého předsedy přistoupila kvůli tomu, že lidé dosavadní výzvy k omezení sociálních kontaktů brali na lehkou váhu. Francouze proto vyzval k „větší disciplíně“ tváří v tvář pandemii. Zároveň připustil, že obyvatelé země budou muset v následujících týdnech přinést velké oběti.

Nemocní jsou politici i trestanci 

Případ nákazy se  potvrdil v první z francouzských věznic. Infikovaným je 74letý trestanec, který si od minulé neděle odpykával trest v nápravném zařízení ve městě Fresnes jižně od Paříže. Podle listu Le Figaro byl v cele sám a když se u něj objevily první příznaky, tak byl v pátek převezen do nemocnice. „Nebyl v kontaktu s jinými vězni,“ zdůraznila mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Ve Francii se zvyšuje i počet nakažených politiků. Koronavirus se už dříve potvrdil například u ministra kultury Francka Riestera. Le Figaro uvádí, že nakažených je už sedm poslanců Národního shromáždění a v sobotu vyšel pozitivní test i první člence Senátu. Koronavirem se infikovala také náměstkyně ministryně životního prostředí Brune Poirsonová.

Od pondělí zůstanou ve Francii uzavřeny také školky, základní a střední školy a univerzity. Doma zůstane podle údajů ministerstva školství asi 12,4 milionu dětí.

Izrael chce s koronavirem zatočit jako s teroristy

Kvůli šíření nového koronaviru Izrael od neděle částečně utlumí ekonomiku. Uzavře kavárny, restaurace a zábavní podniky. V boji s nákazou nasadí protiteroristické technologie, uvedl  izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Fungovat budou pouze životně důležité služby - otevřené zůstanou lékárny, supermarkety a banky. Zaměstnanci nemají chodit do zaměstnání, pokud to nebude nutné. Pokud to schválí vláda, budou k izolaci lidí přenášejících virus použity nástroje pro sledování teroristů, sdělil také Netanjahu.

Izraelské úřady už dříve vydaly zákaz akcí s účastí nad 100 lidí, a to i pokud se konají pod širým nebem. Nesmí se pořádat svatby, náboženské slavnosti a smuteční obřady. V pátek premiér oznámil, že se uzavře většina veřejných škol.

Vláda také už nařídila, že do země nebude od příštích dnů umožněn vstup cizincům, kteří si nebudou schopni zajistit následnou domácí izolaci. Opatření prakticky zastavuje turismus, protože lidé, kteří nejsou schopni doložit úřadům, že mají zajištěnou karanténu, nebudou mít do Izraele povolen vstup.

villon ( 14. března 2020 23:12 )

Protože makat z domova znamená pendlovat mezi compem a lednicí a kolem poledne se vydat pro další basu.

villon ( 14. března 2020 23:11 )

No tak to už si nezachlastaj ani Frantíci. Už víme jak vypadá peklo na zemi. A bude hůř až dojdou lahvoví. jestli pivovary nenavíší produkci tak jsme v riťi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa