Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američanka žijící v Česku o karanténě: Mám z toho klaustrofobii, ale Češi nešílí jako Američani

Autor: rc - 
18. března 2020
05:40

Česká vláda během posledních pár dní provedla řadu opatření, aby zabránila šíření koronaviru. Lidé mají co nejvíce zůstávat doma. Mohou chodit do práce, na nezbytné nákupy či k lékaři. V karanténě se ocitla i Američanka Lindsey Perraultová, která žije dlouhodobě v Česku. Mladá doktorandka pro americký deník popsala, že v karanténě cítí klaustrofobii, ovšem podle ní oproti Američanům Češi přistupují ke krizi s klidem.

Během ani ne týdne se život v České republice obrátil vzhůru nohama. Kvůli pandemií koronaviru nejdříve vláda zakázala shromažďování nad 100 lidí. Ovšem jak rostl počet nakažených virem Covid-19, začal růst i počet bezpečnostních opatření nařízených vládou. Uzavřely se restaurace, kina, divadla, kavárny a z neděle na pondělí vláda omezila pohyb lidí. Lidé mohou docházet do práce, k lékaři, do drogerie, lékáren a obchodů s potravinami.

Uzavřená v bytě skončila i Američanka Lindsey Perraultová, která už osmnáct měsíců žije v České republice, kde studuje na Univerzitě Karlově doktorát. Lidsey do Čech přijela z amerického státu Virginia. Pro americký deník Winchester popsala svůj život v karanténě v Česku. 

Jako mnoho dalších Čechů se kvůli bezpečnostním opatřením ocitla v tíživé finanční situaci. Perraultová si totiž přivydělává jako učitelka jazyků, ovšem kvůli současné situaci jsou její hodiny zrušeny. „Mnoho lidí se obává o svou práci a dopadu na ekonomiku. Lidé jako já, kteří pracují hodinově, v restauracích nebo v obchodech a tak, skutečně pociťují důsledky, protože nemáme žádné příjmy,“ uvedla Perraultová a dodala, že situace v České republice je jinak vcelku klidná, na rozdíl od Spojených států, kde lidé hromadí zásoby, ačkoliv tam nejsou bezpečnostní opatření tak velká jako v České republice.

Lidé se tam stále mohou volně pohybovat. „Když poprvé prohlásili, že budeme mít omezené hodiny a že byla oznámena hrozba možné povinné karantény, ano, samozřejmě, lidé zpanikařili a začali se zásobovat. Myslím, že je to rozumná lidská reakce – chtějí zajistit, že se můžete postarat o sebe a svou rodinu. Nicméně když se vrátím k tomu, co se odehrálo tady a co se děje doma ve Státech, tady lidé kupují jen to, co potřebují a nejsou sobečtí a nehromadí věci,“ dodala. 

Zároveň uvedla, že se v domácí karanténě cítí trochu klaustrofobicky a děsí ji, že nemůže odcestovat za rodinou. „Myslím, že pro cizince, kteří žijí legálně v České republice, nejděsivější část je vědomí, že od neděle od půlnoci nesmíme opustit zemi. S povinnou karanténou začalo, že musíme mít všechny původní dokumenty s sebou, pokud opouštíme dům a jdeme pro potraviny nebo do práce,“ dodala Perraultová s tím, že s omezením pohybu souhlasí. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa