V pátek bude zpočátku dne ještě polojasno až oblačno, jen ojediněle s přeháňkami. Během dne bude od severu docházet k přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C, na severu bude chladněji s teplotami kolem 10 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 4 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Prudce se ochladí, v sobotu nezapomeňte na deštníky Dagmar Honsová, Jan Jedlička

O víkendu pozor na sněžení a náledí

Sobota přinese hodně oblačnosti i srážek – ty budou postupně ve všech polohách sněhové. V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, zpočátku od 500 m sněžení. Odpoledne sněžení i v nížinách. Noční teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C, během dne se ale bude ochlazovat a už večer to budou teploty většinou kolem nuly.  Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severovýchodní vítr o rychlosti v nárazech až 60 km/h.

Během neděle už bude oblačnosti méně – počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše. Bude jasno až polojasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Noční teploty budou klesat na -2 až -6 °C, v horských oblastech i pod -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 0 až 4 °C. Bude to nejchladnější den od 6. února. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slunečno, ale chladno

První jarní týden bude ve znamení podprůměrných teplot -  v ranních minimech bude teplota klesat jen k -8 °C, v odpoledních maximech očekáváme zpočátku týdne teploty do 4 °C, postupně do 8 °C. Oblačnost bude převládat malá – bude jasno nebo polojasno, pouze ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti se vyskytnou přeháňky – ty budou zpočátku sněhové.

Březnová zima

Ochlazení způsobené studeným severním nebo severovýchodním prouděním během března není v Evropě střední ničím výjimečným. Výrazné ochlazení se nazývá březnovou zimou. Výrazné ochlazení a sněžení na konci března přinesl například rok 2013, uprostřed března přinesl výrazné ochlazení i rok 2018.