Ochladilo se s příchodem astronomického jara. V neděli přes den teploty vystoupily pouze na nula až čtyři stupně Celsia. Pět stupňů naměřili jen v Ústí nad Labem, Strážnici, Doksanech, České Lípě, Dobřichovicích a Lednici.

V noci na dnešek pak teploty padaly zejména v horských částech Česka. V severních Čechách bylo minus 14,3 stupně Celsia, na severní Moravě minus 13,8 stupně, v jižních Čechách minus 11, stejně tak na západě země.

„I v příštích dnech k nám bude proudit studený vzduch od severovýchodu, navíc na východě území bude foukat čerstvý vítr, který bude pocitově snižovat už tak dost nízké teploty,“ uvedli meteorologové. Nejchladnější by měla být noc z úterý na středu. Postupně ale začne příliv studeného vzduchu slábnout a v druhé polovině týdne se oteplí.

Rekord nepadl

Ve Zlínském kraji v noci na dnešek také mrzlo. Nejnižší teploty naměřili meteorologové v regionu na stanici Maruška v Hošťálkové na Vsetínsku, kde bylo minus 7,6 stupně Celsia, a v Kateřinicích na Vsetínsku, kde bylo minus 7,4 stupně Celsia. Obě stanice měří krátce, proto nemá smysl porovnávat naměřené teploty s minulostí, uvedla na dotaz ČTK Jitka Kučerová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Minimální rekordní teploty pro 23. března podle ní na žádné ze stanic ve Zlínském kraji, které měří déle než 20 let, dnes dosaženy nebyly. Například v Horní Bečvě na Vsetínsku dnes meteorologové naměřili minus 6,9 stupně Celsia, rekord z roku 2013 tam je minus 10,8 stupně Celsia. Ve Vsetíně bylo minus 6,6 stupně Celsia, rekord je tam minus 15,9 stupně Celsia z roku 1976.

Nejnižší teplota v historii byla 23. března podle údajů ČHMÚ ve Zlínském kraji naměřena v Kunovicích na Uherskohradišťsku, v roce 1942 tam klesla rtuť teploměru na minus 21 stupňů Celsia. „Stanice měřila jen do roku 1944. Na stanici Huslenky, Kychová na Vsetínsku bylo v roce 1976 naměřeno minus 16,8 stupně Celsia, stanice měřila do roku 2012,“ uvedla Kučerová.

Nejchladnější den na Plzeňsku

Plzeňském kraji byl dnes jeden z nejchladnějších dnů letošního roku, ale i celé uplynulé zimy. Na několika místech překonalo počasí dosavadní teplotní minima pro dnešní den. Na šumavských slatích klesla rtuť teploměru k téměř minus 20 stupňům - u Hojsovy Stráže na minus 19,8 stupně a na Březníku u Modravy minus 19,4 stupně, řekl dnes Martin Adamovský z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Březníku bylo dosavadní minimum pro dnešní den z roku 2008 minus 16,2 stupně. Dosavadní minimální teplotní rekordy dnes překonalo počasí například i na stanicích v Hojsově Stráži, kde bylo dnes minus 8,8 stupně nebo v Plzni - Mikulce. Dnes tam meteorologové naměřili minus 6,5 stupně, což je o stupeň chladněji než byl dosavadní rekord z roku 2006. Na Mikulce byl dnešek také druhý nejchladnější dnem letošního roku, 2. ledna tam bylo minus 7,2 stupně.

Ve zbytku kraje se dnes teploty držely kolem minus šesti až minus devíti stupňů. V Konstantinových Lázních bylo dnes deset stupňů pod nulou.

Mrazy ovlivní sklizeň meruněk

Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to dnes řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Jasnější situace, jak mrazy ovlivní pěstování ovoce v jižních Čechách, bude příští dny. „Meruňky už začínaly kvést, tam asi nic nebude. U nás ve Lhenicích bylo dnes dvanáct pod nulou. U ostatních druhů ovoce, které byly hodně narašené, může nastat poškození, kdo ví, jestli to vůbec pokvete. Mám obavu, že to zasáhne všechny druhy ovoce, stupeň narašení byl dost velký. Nejméně narašená byla jablka, ale nějaké poškození tam bude, generativní orgány byly vytvořené, v pupenech už to bylo připravené,“ řekl Leber.

Muška míní, že jabloní se mrazy tolik nedotknou, ale peckovin ano. Zatím nelze určit, o kolik procent produkce ovoce klesne. Nebezpečí je podle něj ale velké. „Bylo to brzy narašené, kvůli teplu, které bylo před tím. Je jasné, že u meruněk to bude průšvih. Jaro se brzy otevřelo, už to bylo dost napučené. Záleží, kolik takových (mrazivých) dní bude,“ řekl Muška.

Fotogalerie
28 fotografií