Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Panika mezi kardiaky: Léky na tlak zvyšují riziko nákazy? Přední kardiolog vysvětlil, jak to je

Autor: Iva Dvořáková, ulekare.cz - 
23. března 2020
13:41

Současná situace přeje poplašným zprávám! Některé jsou neškodné, ovšem jiné, pokud jim lidé uvěří, mohou být i životu nebezpečné. A právě v těchto dnech koluje informace, že dva z nejběžnějších druhů léků na vysoký krevní tlak mohou zvyšovat hrozbu nákazy koronavirem. Kardiologové ale před jejich vysazováním důrazně varují! 

 Trpíte vysokým krevním tlakem nebo jiným onemocněním srdce a cév? Potom dost možná užíváte jedny z nejčastěji předepisovaných léků na tato onemocnění, takzvané inhibitory ACEI (většinou končí na „pro“, Blesk ale nesmí zveřejňovat názvy léků – pozn. red.) nebo jim příbuzné sartany. Článek zveřejněný začátkem března v odborném časopise The Lancet označil tyto léky za potenciálně rizikové. Údajně by mohly zvyšovat riziko nákazy novým koronavirem a způsobovat závažnější průběh infekce.

Mají se lidé s nemocným srdcem bát?

Tři americké kardiologické odborné společnosti včetně Evropské kardiologické společnosti (ESC) vydaly před pár dny společný dokument o potenciálním vlivu těchto léků u nemocných s onemocněním COVID-19. Ten má vyjasnit rychle se rozšiřující a výrazně zkreslující informace o těchto zásadních lécích, používaných především u nemocných s vysokým krevním tlakem, chronickým srdečním selháním a ischemickou chorobou srdeční. 

Léčbu tlaku a srdce nepřerušovat

„Všechny tyto společnosti doporučily nepřerušovat zavedenou léčbu inhibitory a blokátory, zejména u těch nemocných, kde má léčba příznivý efekt na hypertenze, chronické srdeční selhání a ischemickou chorobu srdeční,“ vypočítává přední český kardiolog prof. MUDr. Petr Neužil z Nemocnice Na Homolce a doporučuje: „Všichni nemocní s kardiovaskulárním onemocněním, u kterých se nákaza potvrdila, by měli být důkladně vyšetřeni před nasazením jakékoliv nové léčby, a to hlavně na základě posledních doporučení, která se opírají o průkazná vědecky ověřená data. V případě pochyb je samozřejmě nutné vše konzultovat se specialistou kardiologem."

Kardiochirurg Petr Neužil. Kardiochirurg Petr Neužil. | pro

Stejného názoru je i MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka a internistka, EUC Klinika Praha-Šustova: „Stejně jako informace o ibalginu se informace o ACEI a sartanech nezakládá na jednoznačně podložených datech a vede pouze k hysterii mezi pacienty, která by při neuvážených krocích (svévolné vysazení léků) mohla pacientovi naopak jen uškodit.“ 

Odborníci zuří

Jak už řekl Blesku profesor Neužil, jednoznačnou zprávu lékařům i pacientům vyslala i Evropská kardiologická společnost. Celou záležitost označila za vědecky nepodloženou spekulaci. Pokud by podle ní pacienti léčbu vysokého krevního tlaku přerušili, může je bezprostředně ohrozit:

● srdeční infarkt

● mozková mrtvice

● poškození ledvin

● poškození zraku

Tyto hrozby jsou jistě závažnější než potenciální neprokázané vyšší riziko nákazy novým koronavirem.

Video  Epidemiolog Rastislav Maďar k testování na koronavirus. 
Video se připravuje ...

zada ( 23. března 2020 16:56 )

Ať se jde tedy farmacie vylodit!!!! Léky jasně "prodlužují" život a samozřejmě že to má svoje rizika, to si přečtu na každém letáku od léku. Tak proč tady najednou ten hlahol! Dejte si všichni roušky a ti co kecaj nejvíc tak protihlukový, aby jsme neslyšeli co blábolej. Možná lepší i roubík! Přeci každý ví, že prostředky farmaceutických firem "neléčí", ale udržují obyvatelstvo v permanentním s protrahovaném stavu nemocnosti! Tak o co gou! Buď léky beru nebo neberu! Každého volba, jak se budu léčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa