Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínské rychlotesty jsou k ničemu, tvrdí lékařka. Chybovost 80 procent exministr odmítl

Aktualizováno -
23. března 2020
16:20
Autor: ČTK - 
23. března 2020
14:01

Rychlotesty s odhalováním koronaviru v Moravskoslezském kraji příliš nepomohou. Jejich chybovost je totiž okolo 80 procent. Využít by zřejmě šly hlavně jako ověřovací testy u lidí v končící karanténě, kteří nikdy nebyli pozitivně testováni. Po zasedání krizového štábu kraje to v pondělí řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

„My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel ta chybovost byla poměrně velká, takže my teď čekáme na výsledky dalšího testování v rámci celé republiky a zvažujeme, že je zařadíme až na konci té karantény u lidí, kteří jenom byli v karanténě, nebyli nikdy pozitivně testováni, protože nám to pracuje s protilátkami,“ uvedla Svrčinová.

Doplnila, že testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. „Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že okamžitě se odebíraly i vzorky na klasické vyšetření, a to nám právě prokázalo tu chybovost testů,“ řekla Svrčinová. I v případě využití testů u pacientů v končící karanténě si hygienici nejprve budou chtít prověřit jejich spolehlivost.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) připomněl, že kraj už od počátku počítal spíše s využitím testů u lidí v karanténě. „Už od začátku jsme nějaká podezření měli a myslím si, že se potvrzuje, že to rozhodnutí bylo správné. Pak přišlo rozhodnutí to použít jako rozdělovací test a ukázalo se, že to nelze,“ podotkl Vondrák.

Dále se tak kraj bude spoléhat na testování v laboratořích. Aktuálně zvládnou zhruba 900 vzorků denně, což je podle Svrčinové za současného stavu dostačující a testování je plynulé. Do testování by se mohla zapojit ještě další laboratoř, která nyní čeká na potřebný přístroj. Pokud se vše podaří, mohla by v budoucnu být testovací kapacita laboratoří v regionu zhruba dvojnásobná proti stávajícímu stavu. Podle hejtmana ale kraj  potřebuje rovněž testovací sady, které jsou žádaným zbožím.

Exministr Němeček: Je třeba je adekvátně používat

K tomu, aby se testy používaly pouze na konci karantény se přiklání i někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj je osmdesáti procentní chybovost, o které mluví zdravotníci, nesmysl. „Je třeba je adekvátně použít,“ dodal.

Podle Němečka by měl resort zdravotnictví vydat metodiku, kde vysvětlí, jak testy používat. „Nemá je smysl používat pro prvotní záchyt nakažených. Mají smysl po několika dnech nemoci, kdy tělo vytvoří protilátky,“ napsal.

Za taková slova mu poděkoval jeho stranický šéf Jan Hamáček, který obchody s Čínou zařizuje. „Děkuji Sváťovi Němečkovi za jasné vysvětlení. Testy nejsou špatné, ale někdo (a určitě ne vnitro) musí vydat metodiku, jak je používat...,“ potvrdil ministr vnitra.

Kalousek: Vyhozené peníze

Nákup rychlotestů ale kritizuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se premiéra Andrej Babiše (ANO) a vicepremiéra Jan Hamáčka (ČSSD) ptá, z jakého důvodu vyhodili za tyto testy peníze.

Mezi možnostmi, které sarkasticky nabízí je například to, že chtěla vláda pod jejich vedením „udělat radost čínským soudruhům“. Jako další Kalousek nabízí možnosti „aby to vypadalo, že děláme alespoň něco“ a „aby si na tom někdo namastil kapsu“.

carlae ( 24. března 2020 08:59 )

Mně spíš vrtá hlavou - je-li to čínské provenience. Je to tak rok či víc, nějaký prachatýameričen pořádal ?konferenci? právě o koronaviru. V době, kdy byl o tom článek, který včil zmizel. Prý tam už tenkrát vymýšleli - jak je nebezpečný a jak jej zastavit. Což mi ale sugeruje, jestli nešlo o úplně jiné použití... Pamatujete na Amerika first?

qtek ( 23. března 2020 20:40 )

"tělo vir zlikvidovalo, aniž by proti němu vytvořilo protilátky", asi s dá vykadit, ne?

BoziMilda ( 23. března 2020 19:22 )

Tak třeba jenom chtěla zjistit, kde je ti překupníci skladují, aby tam taky mohli pro ně vlítnout s celníky jako v Lovosicích.

BoziMilda ( 23. března 2020 19:21 )

Ty testy nemají chybovost, akorát že testují přítomnost protilátek a ono se nerovná, že kdo má protilátky má koronu a naopak. Pozitivní test znamená, že dotyčný Covid má nebo již měl (třeba i bezpříznakově) a vyléčil se z něj, negativná znamená, že buď dotyčný nakažený není, nebo je, ale ještě Covid nepropukl (a ani nemusí), anebo taky že nakažený byl, ale díky silné imunitě se tělo vir zlikvidovalo, aniž vy proti němu vytvářelo protilátky. Takže ve výsledku jediný použitelný výsledek testu je, pokud je pozitivní a pacient má příznaky, tedy má Covid. Ve všech ostatních případech je jenom další pomocný ukazatel.

marmat ( 23. března 2020 19:05 )

Zkusíme se chovat taky normálně....??? Aspoň TEĎ ?
Budeme nadávat třeba z nějaké podobné radnice, Senátu,hejtmanů
Vojtěchovi, Babišovi, lyžařům z Dolomit....?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa