Zakladatel a organizátor festivalu David Gaydečka pro Blesk.cz připouští, že kvůli pandemii koronaviru bylo ve hře i zrušení konání letošního ročníku. Ten se měl původně konat v novém třídenním formátu na holešovickém Výstavišti ve dnech 18. až 20. června. Po domluvě s hlavním městem se festival odložil až na podzim, konkrétně na dny 17. až 19. září.

„Organizátorům se snažíme vyjít co nejvíce vstříc. U přesunu Metronome festivalu jsme připravení uzavřít dodatek ke smlouvě o grantu, aby bylo administrativně bezproblémové podpořenou akci přesunout,“ sdělila Blesk.cz radní hlavního města pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Jak moc velká to je pro celý festival, který má navštívit více než 20 tisíc návštěvníků, komplikace? „S ohledem na to, že naším cílem je poskytnout divákům co nejmagičtější hudební zážitek, tak mohu v tento moment garantovat dvě věci,“ říká upřímně Gaydečka. „Velká část interpretů včetně hvězd pracuje na přesunu termínů na září. A v polovině dubna přijdeme s přesným potvrzeným programem pro zářijové termíny,“ dodává s tím, že není nepravděpodobné stávající program ještě vylepšit a dokonce rozšířit! „Až ta krize pomine, věřím, že si lidi budou chtít doplnit, o co teď bohužel přicházejí. Proč nezkusit čtyřdenní festival?“

Nová nebo jiná jména

I tak není 100% jisté, zda na festival zavítají všichni ti, kteří přislíbili účast na červen. Někteří interpreti třeba hodlali do Prahy zavítat v rámci turné, jiní zase mohou mít povinnosti v září. Gaydečka však návštěvníky dopředu uklidňuje: „Většina hudebníků, stejně jako my, ctí závazek potěšit své příznivce. Jsou aktivní při řešení vzniklé situace a přesunech termínů svých koncertů.“

Nakolik je tak ohrožena účast největších letošních hvězd – amerického multiinstrumentalisty Becka či hip hopera Macklemora konkrétně Gaydečka nesdělil. Je to nejspíše předčasné. Na druhou stranu se však návštěvníci mohou těšit na další jména, které pořadatelé festivalu průběžně odtajní. „Jsme přesvědčení, že zářijový program bude ještě lepší než ten původní na červen,“ zůstává optimistou. „Jen si to představte - areál Výstaviště zalitý podzimním sluncem a kvalitní hudbou. Takové loučení s létem Praha bude dlouho pamatovat.“
Video
Video se připravuje ...

Na Metronome Festival Prague v roce 2020 zavítá známý Macklemore. Metronome Festival Prague

Efektní show za stejnou cenu

Letošní Metronome Prague festival se měl konat nejen poprvé ve třech dnech, ale také i v novém formátu. Kromě vystupujících hudebních hvězd se zde mají mihnout například i stand-up komici. A nedílnou součástí hudební scény se pak má stát vizuální stránka festivalu v podobě nejrůzněji nasvícených stromů ve Stromovce a v přilehlém okolí. Na Výstaviště by také měly přibýt nejrůznější sochy a umělecké skulptury v rámci venkovních výstav. Na tom se ani v září nic měnit nebude.

Gaydečka rovněž potvrdil, že pro festival se i pro září nadále počítá s využitím opravené Křižíkovy fontány, která se stane jedním ze stageí festivalu. „Pojmenovali jsme ji jako H2O scénu a její vizuál navrhuje frontman kapely Tata Bojs Milan Cais,“ upřesnil.

Co do vstupného, neočekává Gaydečka změny. „Ceny vstupenek se budou nadále pohybovat v relacích podle původního plánu,“ upřesnil. Organizátoři jsou navíc od poloviny dubna ochotní vrátit peníze těm, kteří si již vstupenky na původní červnový termín zakoupili, a kteří se v září z jakýchkoliv důvodů nebudou moci zúčastnit.

Příští rok ve stejnou dobu?

Ačkoliv má David Gaydečka z letošního ročníku těžkou hlavu, už vyhlíží letopočet s číslicí 2021. Třeba za rok, nestane-li se tak už letos, skutečně dojde na čtyřdenní festival, který se bude konat v zajetých kolejích. Že by se totiž konal po vzoru letoška znovu v září, to prý nehrozí. „V roce 2016 jsme se rozhodli pro konkrétní červnový termín a věříme, že pro naše diváky i interprety zůstává tím nejlepším,“ uzavírá.

Fotogalerie
42 fotografií