Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Parta dobrodruhů vyrazila do Krkonoš: Pro zraněného skialpinistu musel letět vrtulník

Autor: DH, ČTK - 
29. března 2020
11:21

Na úbočí Studniční hory, konkrétně v Obřím dole, se v sobotu dopoledne zranil skialpinista. Při pádu v extrémním terénu utrpěl středně těžká zranění. Mladý muž musel být zachraňován Horskou službou i vrtulníkem. Na místě zasahovali i hasiči.  

Informaci potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Zásah vrtulníku označil za náročný. Zraněný muž se v oblasti pohyboval s dalšími dvěma sportovci.

„Zraněného muže záchranáři na laně vyzvedli z lavinového svahu a transportovali na nejbližší dostupné místo. Tam mu mohli poskytnout potřebnou přednemocniční péči,“ uvedl Novák.

Poté byl s podezřením na poranění hrudníku přepraven letecky do FN Hradec Králové. „Zraněný byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Zranění lze označit za středně těžké,“ řekl Novák.

Podle záchranářů se skupina sportovců nelegálně pohybovala v první zóně národního parku, navíc v době vyhlášeného nouzového stavu. Nezodpovědné chování lyžařů si vyžádalo zásah vrtulníku a desítky záchranářů z různých složek IZS. „Pokud by se navíc vystavili kontaktu s rizikovým jedincem, znamenalo by to karanténu mimo jiné pro celou posádku vrtulníku, tedy pilota, lékaře a leteckého záchranáře. Minimálně na 14 dní by se tak oslabil tým letecké záchranné služby pro Královéhradecký a část Pardubického kraje,“ doplnil Novák.

Podle záchranářů by se lidé v Krkonoších měli zvláště v tomto mimořádném období chovat při svých aktivitách v přírodě zodpovědně a zbytečně neriskovat.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Laviny hrozí výjimečně v lavinových katastrech. Přestože v ČR platí nouzový stav, na horách se pohybuje stále dost lidí. Na hřebenech Krkonoš je 40 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na návětrných svazích a žlabech, jde většinou o lavinové katastry.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. Zimní sezona v Krkonoších kvůli vládním nařízením v souvislosti s šířením koronaviru skončila předčasně v polovině března, zavřít musela lyžařská střediska i další horské atrakce a služby.

 

Maximilian ( 29. března 2020 15:38 )

Dodatek, v době nouze by se tito aktivní lidé neměli zachraňovat,vždyť mohou zabít druhe

Maximilian ( 29. března 2020 15:35 )

Měl by platit nejen pokutu,je nouzový stav,ale i výjezd záchranářu,jsou to nemorální zrudy

naraznik ( 29. března 2020 11:55 )

Tady pokuty nezabíraj, nechat je tam 14 dní v karanténě jelikož záchranáři momentálně nemají čas na takový kraviny.

dave260377 ( 29. března 2020 11:48 )

Banda ***u kteří nezodpovedne ohrožuje jine lidi.Tyhle šašci by meli dostat každej pořadnou pokutu a od zachranaru kazdej par facek ubožaci.Frajirci si myslej že muzou vsechno blbečci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání