Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nakažení seděli volně v čekárně,“ šokují lékaři. Francouzskou vládu ženou k soudu

Autor: ČTK, for - 
31. března 2020
15:29

Francouzští lékaři, kteří už v půlce března ohlásili, že se chystají podat žalobu na vládu kvůli tomu, že podle nich nezvládla boj s epidemií koronaviru, získali velkou podporu veřejnosti. Petici, která jejich kroky schvaluje, už podepsalo přes 350 tisíc lidí, informovala v úterý agentura APA. Podle lékařů ohrozila vláda zdraví a životy obyvatel tím, že riziko šíření nákazy podcenila, neinformovala občany ani lékaře a nezajistila včas dostatečné množství ochranných pomůcek.

Hromadnou žalobu podala skupina lékařů vystupující pod jménem C19 u Republikového soudního dvora (CJR), což je jediný justiční orgán, který je kompetentní k soudnímu stíhání nynějších i bývalých členů vlády. 

Lékaři viní bývalou ministryni zdravotnictví Agnès Buzynovou a premiéra Édouarda Philippa mimo jiné z neposkytnutí pomoci a neúmyslného zabití, protože podle nich představitelé vlády museli o vysokém riziku rozšíření nákazy vědět, přesto ale v počátcích proti epidemii nic nepodnikli.

Francouzská exministryně zdravotnictví Agnès Buzynová Francouzská exministryně zdravotnictví Agnès Buzynová | Reuters

Jeden z hlavních iniciátorů rozhodnutí obrátit se na soud, lékař Emmanuel Sarrazin, stížnost sepsal už začátkem března, kdy měla země teprve první oběť nemoci COVID-19 a kdy ještě byly otevřené i všechny školy. Tenkrát mu sanitky do ordinace vozily pacienty s dýchacími potížemi, kteří se vraceli z koronavirem těžce zasažených oblastí Itálie.

Tito kašlající lidé pak volně seděli v čekárnách a lékaři neměli prostředky, jak se při jejich vyšetření infekci bránit.

Podle Sarrazina vláda zanedbala svou práci, neposkytla dostatečnou pomoc a její kroky v boji s virem měly katastrofální zpoždění. Ke skupinové žalobě se připojilo už zhruba 600 zdravotníků.

lapak ( 5. dubna 2020 09:07 )

největší zločinci politici EU a jejich vlády mimo V4!!! at žije V4

lapak ( 5. dubna 2020 09:06 )

jakou vládu to myslíte zločince Mackrona a jeho migranty!! oni jsou neodpovědný už od doby kdy začali příjmat migranty vrahy,­tero­risty,­znásil­nova­če nejhorší že to odnesou francouti nepřispusobivý jim ještě ukáži!

sorgedoktor ( 3. dubna 2020 09:38 )

Liska...To myslit lekare, nebo postatni populaci..

Lubomír Babáček ( 31. března 2020 15:59 )

Kdy už lidé na západě konečně pochopí, že těm, kteří jsou nyní u moci ve FR, SRN, NL, BE apod., vůbec nezáleží na vlastním obyvatelstvu? Hlavním programem je stále plánovaná a probíhající migrace a ta pandemie je pro ně nečekaná překážka, která je děsí úplně z jiného důvodu. Všechno se tím brzdí a komplikuje. Lidé tam by toho měli využít, ale obávám se, že jsou již natolik zmanipulovaní, že půjdou, jako ovce na porážku i po neúspěchu v opatřeních vlády, které jsou vlažné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa