Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišova poslankyně o předčasném porodu: Kritizuje zákaz otců na sále a co ji dojímá?

Autor: Jakub Veinlich - 
2. dubna 2020
05:40

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) už si svůj předčasný narozeninový dárek přivezla domů. Honzík narozený na první jarní den má prý jméno po tatínkovi, Janu Mračkovi (40, ODS). Ten ovšem nemohl být kvůli opatřením před koronavirem u porodu. To bývalá hejtmanka za vládní hnutí ANO kritizuje. I od postýlky se prý snaží pomáhat svému nástupci v čele Karlovarského kraje. V exkluzivním rozhovoru pro Blesk Zprávy poslankyně a novopečená maminka prozradila, zda už sehnala chůvu do Sněmovny, proč starší syn odmítá malého bráchu pochovat a nastínila také, že nebyla příliš spokojená v motolské nemocnici.    

Malému Honzíkovi je už víc než týden. Jak se mu vede?

Honzíkovi se vede dobře, v pátek byl na prohlídce u dětské lékařky. Protože se narodil o dva týdny dříve, je potřeba, aby co nejdříve zesílil.

Jméno má záměrně po tatínkovi, nebo to má nějaké hlubší vysvětlení?

Jméno Honzík je samozřejmě po tatínkovi, kdyby to byla holčička, tak by to byla Janička po mamince. Velmi mě při gratulacích potěšily pozitivní reakce na jeho krásné české jméno.

Dostala jste hodně gratulací?

Nikdy v životě jsem jich tolik nedostala, ještě jsem na všechny ani nestihla odepsat, všem od srdce moc děkujeme, všechny byly moc krásné.

Přál vám také premiér Babiš, který vám byl i na svatbě?

Má teď jiné starosti, ale sdílel můj příspěvek na svůj facebook společně s gratulací.

Dostala jste nějaký dárek za porod?

Manžel mně řekl, že dárek pro mě má, ale protože jsou zavřené obchody, nemůže ho vyzvednout. Největším dárkem je pro nás ale naše zlatíčko Honzíček.

Co říká na malého brášku váš starší syn Tomáš? 

Ještě si ho nepochoval, protože říká, že je strašně maličký a má tak obavu a velký respekt. Jsem ale vždy dojatá, když ho hladí po vláskách.

Exhejtmanka Vildumetzová porodila syna. Exhejtmanka Vildumetzová porodila syna. | Facebook - Jana Mračková Vildumetzová

Mezi vašimi syny je velký věkový rozdíl. Není vám líto, že jsou de facto oba jedináčci?

Vůbec to tak neberu, máme velkou rodinu.

Po celou dobu vašeho těhotenství jste tajili pohlaví miminka – podařilo se vám to utajit skutečně až do samotného porodu?

Ano, ani rodina to nevěděla.

Žijete v Karlovarském kraji, kde jste byla také hejtmankou – rodit jste si původně ale přála v Praze. To jste mi říkala ale v době, kdy Česko ještě nebojovalo s nákazou koronaviru. Tak kde jste tedy nakonec přivedla svého druhého potomka na svět?

Syn se narodil v motolské nemocnici, byla jsem tam registrovaná.

Předpokládám, že kvůli omezením nemohl být váš muž u porodu…

To byla jedna z největších komplikací. Bohužel u porodu být nemohl a velmi těžce jsme to nesli. Viděl syna jen pár minut na chodbě, když ho vezli z porodního sálu. Přestože jsme toto nařízení plně respektovali, považuji ho osobně za nešťastné.

Jaký je vlastně režim v nemocnicích kvůli koronaviru? Bylo něco poznat?

Žádný pobyt v nemocnici není příjemný. Teď to platilo mnohonásobně. Nemohli jsme se s Honzíkem dočkat, až nás pustí domů za tatínkem.

Asi je dost smutné, když se za vámi nikdo nemůže přijít podívat a nemůžete se třeba miminkem pochlubit alespoň rodině?

Situace není jednoduchá. Představte si, že za vámi nikdo nemůže a jste celý den prakticky zavřená v pokoji. Když vám nemůže pomoci manžel, popřípadě někdo z rodiny, je dvojnásob důležité, aby se více staral zdravotnický personál. Každý má ale dnes tisíc svých starostí a kvalita péče tím hodně trpí.

Překvapil vás v něčem pokrok porodnictví za ta léta?

Péče při porodu byla v naprostém pořádku, jinak jsem žádný zásadní pokrok nezaznamenala.

Měla jste vy nebo lékaři z vašeho porodu nějaké obavy, přece jen ve vašem věku nebývá běžné, že by se ženy stávaly matkami.

Chcete snad říct, že už jsem stará? (smích) Já to tak nevnímám. Jsem sportovkyně tělem i duší. V tomto ohledu nicméně porodnictví určitý vývoj zaznamenalo. Průměrný věk rodiček výrazně stoupl. To, co bylo před dvaceti lety výjimečné, je dnes normální. Náš porod byl indikován císařským řezem s částečnou anestezií a všechno proběhlo bez jakýchkoliv komplikací. 

Když jsme spolu mluvili naposledy, bylo to v den, kdy ozbrojený muž zaútočil na policistu v Poslanecké sněmovně. Vy jste se k tomuto incidentu nachomýtla ve chvíli, kdy jste přicházela do Sněmovny. Kontaktovala vás kvůli tomu policie?

Nekontaktovala a ve Sněmovně jsem zaslechla, že útočník byl propuštěn! Úplně tomu nerozumím.

Do Sněmovny jste tou dobou také sháněla sestřičku, která by se za čas zvládla postarat o malého Honzíka, když budete třeba na hlasování. Podařilo se vám někoho najít?

Ano, podařilo, nicméně chci tyto role skloubit tak, aby to fungovalo. Uvidíme, jak se mi to podaří.

Kvůli mateřství jste odešla z funkce hejtmanky Karlovarského kraje. Nemáte někdy tendence v těchto dnech jakoby kraj znovu řídit?

Do porodu jsem byla v každodenním kontaktu s vedením kraje včetně pana hejtmana. Pozice hejtmana v krizovém řízení není vůbec jednoduchá, pokud mám nějaký postřeh nebo reakci, ihned komunikuji. Jsem také v kontaktu jak s panem premiérem, tak s ministryní financí nebo ministrem zdravotnictví. Snažím se, aby se na náš kraj nezapomnělo.

V radě kraje jste zůstala. Takže určitě nějaké informace od kolegů máte. V jiných regionech si stěžují, že vláda zaspala při shánění a zajišťování zdravotnického materiálu, který má chránit lidi před nákazou koronavirem. Zaspala vláda i u vás?

Sehnat ochranné pomůcky není vůbec jednoduché. Ano, vláda ochranné pomůcky poslala v delším termínu, než se slibovalo, mluvím o první dodávce, kde došlo k prodlení asi o dva dny. Hejtmani ale nelenili a objednali si respirátory a další pomůcky sami, ale bohužel dodávky buď vůbec nedorazily, nebo přichází s mnohadenním zpožděním. Přiživuje se na tom řada lidí, i mně přišlo několik desítek nabídek na ochranné pomůcky.

Nosíte doma raději před malým synem roušku?

Doma roušku nenosím, nenosíme ji nikdo, ale pokud by k nám někdo musel přijít na návštěvu, roušku si samozřejmě bereme a vyžadujeme to i od návštěvy.

avina ( 2. dubna 2020 15:04 )

Porodila jsem syny,kdy ona účast nebyla .Pohoda.Dělají z toho divadlo,otravují zdravotníky.

Jarabak ( 2. dubna 2020 14:40 )

Proč ti vadí, že nemohl být Miloš u porodu? Vždyť by ho tam museli dopravit na lanech a zavěsit na strop. Měj rozum, agrofertistko

ginkognito ( 2. dubna 2020 11:44 )

Já su stará baba a kdyby chtěl být manžel tenkrát u porodů, tak ho mám za úchyla. A dneska s tím virem, to už je non plus ultra. Blbouni dostávají čímdál větší pole působnosti ve všech oblastech. A všechny tyto stupidní nápady stojí čímdál víc peněz. Jeden náš známý říkal - kdyby přišel před 50 lety nějaký kluk s nápadem, že se cítí být dívkou, tak dostane po papuli, aby nevymýšlel kraviny a pošlou ho králíkům na trávu. Dnes mu doporučí psychologa a za statisíce z veřejných peněz z něho udělají babu. No a za 10 let dotyčná zjistí, že být chlapem nebylo tak špatné a celé se to opakuje. Pak není divu, že nejsou na nic prachy, když je nejdůležitější kdejaký .....

Greinfild ( 2. dubna 2020 11:31 )

Babišova důchodkyně vrhla v 46 letech.Humus a zvrácenost

adeso ( 2. dubna 2020 10:14 )

tyhle báby to je děs... stará akorát na babičku. děcku bude dvacet a bábě sedumdesát. No hlavně že bude dál hned rejžovat ... brrrrr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa