Na Luční boudě bylo -17 °C, v Bedřichově -15 °C, Adršpach hlásil -14 °C. Teplotní rekordy padaly i v nižších polohách, kde se teplota pohybovala nejčastěji od -9 do -4,5 °C. Například v Doksanech -9,5 °C, v Karlových Varech -8,9 °C, v Praze-Ruzyni -6,3 °C a v Plzni-Mikulce -6,5 °C. Také čtvrteční ráno bude na celém území Česka mrazivé. Teplota se bude pohybovat mezi -2 až -6 °C, v horských oblastech kolem -10°C. Čtvrteční počasí udělá definitivní tečku za letošní zimou. 

Mrazy dnes po ránu hlásí celá střední Evropa – rtuť teploměru hluboko pod bodem mrazu hlásí zejména východní Německo, jižní Polsko, severní Slovensko a celé Rakousko. Teploty až na -2 °C hlásí také jih Velké Británie.

Příští týden bude i přes 20 °C

Nárůst teplot přinese už víkend – to se budou nejvyšší odpolední teploty při slunečné obloze zastavovat na 15 °C a v příštím týdnu k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže teploty půjdou rychle nahoru – v maximech naměříme 16 až 22 °C. Také nejnižší ranní teploty se budou pohybovat nad bodem mrazu – mezi 7 až 1 °C. Oblačnost bude zůstávat malá – bude jasno nebo polojasno.

Není apríl jako apríl

Duben má zaslouženě přívlastek apríl. Hlavní příčinou proměnlivého dubnového počasí u nás je to, že je ještě nad pevninou studený vzduch, ale sluneční paprsky už hřejí jako v srpnu. Spodní vrstva vzduchu se od zemského povrchu otepluje rychleji než horní vrstva.

Při promíchávání vzduchu se vytváří četné přeháňky – ne zřídka kdy i sněhové. Startuje i bouřková sezona. To, že i teploty mohou být hodně rozdílné, dokazují extrémy posledních let – tj. v roce 2003 bylo 9. dubna na Horské Kvildě -22 °C, naopak v roce 2012 na konci dubna 29.4,.v Plzni teplota kulminovala na 31,8 °C.  

Fotogalerie
26 fotografií