Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavřená Zoo Praha tratí miliony, nesvá jsou i zvířata. „Návštěvníci jsou pro ně rozptýlení,“ říká ředitel Bobek

Autor: diz - 
2. dubna 2020
05:25

Obecně by se dalo říci, že na procházky pražskou zoologickou zahradou bývá jaro jako dělané. Jenomže místo procházejících návštěvníků se po areálu zahrady kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem prohání prázdnota. Trochu rozptýlení poskytují zvířatům alespoň pečovatelé a chovatelé v rouškách, kteří s nimi natáčí videa. Návštěvníci totiž některým patrně scházejí.

I když jsou brány Zoo Praha zavřené od 13. března, život za nimi pokračuje, a jak, panečku! Uprostřed března přivítali chovatelé na světě lemuří dvojčátka, další mláďata přibývají u savců, ptáků či plazů. A 27. března se na svět vyklubala téměř stokilová sloní holčička. Jak je to ale u personálu? „Zhruba sto našich zaměstnanců v hlavním pracovním poměru nyní pracuje z domova. V areálu zoo se tak ve srovnání s obvyklým stavem pohybuje zhruba třetina našeho personálu,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha | Zoo Praha

„Zůstávají samozřejmě hlavně ti, kteří mají na starost zvířata – kurátoři a chovatelé, krmiváři, veterinář, a také například údržbáři.“ Ti jsou povšechně rozděleni do týmů, které nepřijdou vzájemně do styku, aby byl v případě karantény zachovaný chod zoo.

Rozptýlení všednodennosti

Zaměstnanci pochopitelně musí zachovávat preventivní hygienická opatření. K živočichům, ať už se jedná o primáty, šelmy, slony, plazy či hmyz, přistupují v rouškách. „Pro řadu zvířat byli chovatelé v rouškách překvapující,“ uvádí Bobek. Takové opice však nějaká rouška jen tak nerozhodí. „Třeba gorily nebo orangutani jsou na ně zvyklí, protože chovatelé je do jejich blízkosti nosí při každé chřipkové epidemii.“ Trošku depresivní atmosféra ve vylidněné zoo se podle ředitele malinko dotýká i zvířat. Vnímají, že je něco „jinak“, než jak má být. Je někdo z nastalé atmosféry více nesvůj než ostatní? „Bude to případ od případu, navíc v tomto ohledu může jít pouze o náš subjektivní pocit,“ uvádí ředitel. „Ale stejně jako návštěvníci sledují v zoo zvířata, tak i zvířata sledují je – a mnohdy to pro ně znamená určitou zábavu či rozptýlení.“

Zvířecí reality show

Z druhé strany mince, příznivce zoo na rozdíl od mnoha nejrůznějších galerií či muzeí nemusí příliš želet toho, že se dovnitř nedostanou. Chovatelé totiž různá zvířata natáčí a alespoň prostřednictvím videí na youtube mohou lidé vidět, co je nového u slonů, na čem si pochutnávají želvy nebo jaký nepořádek po sobě zanechali sousedé tučňáci. „Videa jsou krátká a jednoduchá, ale atmosféru i dění v zoo, myslím, zprostředkují mnohem lépe než kterýkoli internetový přenos. A máme na ně opravdu skvělé ohlasy,“ libuje si ředitel.

K ideálu má však současná situace pochopitelně daleko. Při ceně jednodenních vstupenek 250,- Kč podle ředitele pražské zoo za prvních 14 dní od svého uzavření tratí minimálně sedm milionů korun. Dny, kdy je zahrada zavřena, pochopitelně narůstají, a spolu s nimi i finanční ztráty.

„S nastupujícím jarem, kdy návštěvnost strmě roste, se naše finanční ztráty budou zvyšovat téměř exponenciálně,“ je si Bobek vědom. „Navíc jsme měli zahajovat novou hlavní sezonu a především otevřít novou expozici Austrálie a Tasmánie, která se jmenuje Darwinův kráter a bezpochyby by vyvolala velký zájem veřejnosti.“ Na její podobu si tak návštěvníci musí ještě počkat – vláda totiž nouzový stav v ČR navrhuje zrušit až 11. května. Není přitom jasné, že se jedná o definitivní datum.

Už nyní se ale zoo připravuje na situaci, kdy bude moci přivítat alespoň v úsporném režimu první omezené množství návštěvníků. Postupovat zahrada bude plynule, a ne ráz na ráz. „Asi to nebude tak, že jednoho dne z televizních obrazovek uslyšíme, že od zítřka je všechno jako dřív,“ domnívá se Bobek. „Nicméně ať to bude jakkoli, první měsíc po otevření k nám budou mít zdravotníci, policisté a hasiči rodinné vstupné za symbolickou jednu korunu.“ Zoo se tak přidá k řadě institucí, podniků a obchůdků, které vyjadřují vděk a podporu těm složkám, bez jejichž přičinění by nejen v Praze, ale v celé republice bylo o poznání hůř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa