Na většině stanic dnes mráz překonal dosavadní teplotní minima pro 1. duben. Nejnižší teplotu za celých 48 let měření ukázal například teploměr v Konstantinových Lázních, kde bylo -9,3 stupně. Ve Stříbře na Tachovsku naměřili -8,8, což je rekord za 56 let, kdy se tady teplota sleduje. V Plzni bylo 8,7 stupně, ale to na pokoření rekordu nestačilo.

To na Šumavě byla zima ještě výrazně větší. „V mrazových kotlinách vystoupala teplota až k mínus 18 stupňům,“ uvedl Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na Rokytské slati to bylo minus 16,7 stupně a na Horské Kvildě minus 15,8 stupně.

 

Mrznout bude ještě v noci ze středy na čtvrtek, slabě pod bod mrazu klesnou i páteční minima. Na víkend se pak oteplí. „Pouze v údolích budou ranní teploty mírně pod nulou. Už to ale nebude ten celonoční ráz, který je rizikový pro vegetaci,“ řekl Cink. Do čtvrtka totiž platí výstraha pro zemědělce a ovocnáře na mráz ve vegetačním období v polohách pod 400 metrů.

Příští týden pak přinese výrazné oteplení. „Už tuto neděli by se mohly teploty vyšplhat k plus 15 stupňům. A v dalších dnech bychom se mohli přiblížit k dvacetistupňové teplotě,“ dodal Cink.

VIDEO: Muž přežíval více než tři týdny v mrazu aljašské divočiny.

Video
Video se připravuje ...

Muž přežíval více než tři týdny v mrazu aljašské divočiny, vrtulník si ho všiml díky velkému nápisu ve sněhu. Facebook - Alaska State Troopers (Official)