Zuby moudrosti neboli osmičky jsou třetí stoličky, které se začínají prořezávat nejčastěji mezi 15 a 20 lety, od toho také lidové označení zuby moudrosti. Osmičky se jim pak říká, protože jsou osmým (a zároveň posledním) zubem v ústním oblouku.

Každý zub byl dobrý

Před nástupem moderní stomatologie bývaly mnohdy osmičky pro lidi záchranou, protože se začaly klubat v době, kdy často díky špatné hygieně byl druhý chrup již pryč. Plnily tak určitou funkci. Naši předci měli také mohutnější stavbu čelisti a třetí stoličky se jím pohodlně vešly do zubního oblouku. Jak se člověk vyvíjel, došlo u něj postupně ke změně velikosti lebky a nyní nám zuby spíše překáží a jsou více zdrojem trápení než užitku. Způsobují bolest při prořezávání, často se kazí a jejich vytrhávání je kvůli atypickému tvaru i zahnutým kořenům pro mnohé z nás noční můrou.

Autor: Shutterstock

Pomoc od bolesti

Zuby moudrosti jsou i symbolem velké bolesti. Často bolí již zmiňovaný zánět v okolí korunky zubu. Dutinu je v tomto případě dobré vyplachovat ústní vodou s obsahem chlorhexidinu a místo dobře čistit. Pokud se stav do dvou dnů nelepší, je nutné jít k lékaři. Je-li bolest způsobena zubním kazem či zánětem nervu, pomůže jen extrakce – vytržení. Uvažujete-li ale o vytržení preventivním, kterým chcete předejít potížím do budoucna, proberte to se svým zubařem. „Osobně jsem konzervativní a extrakci doporučuji, jen když je to opravdu potřeba. Pokud je pacient schopen si dobře čistit chrup a zuby mu nepřekáží, nevidím důvod je trhat,“ uvádí svůj pohled stomatolog MDDr. Ondřej Šrámek. Nicméně případného trhání není podle něj třeba se zbytečně obávat, neboť standartně probíhá v lokálním umrtvení. „Samotný výkon hodně závisí na poloze zubu v ústech a je na lékaři, jakou použije strategii. Každopádně by výkon neměl být bolestivý. Alespoň ne po dobu extrakce. Ta může trvat 15 minut, ale někdy klidně i hodinu,“ uzavírá MDDr. Ondřej Šrámek.

Autor: Shutterstock

Víc se kazí?

Častou kazivost způsobuje poloha osmiček. Při čištění kartáčkem jsou velmi těžko dosažitelné a často na nich zůstanou zbytky jídla. Často se také neprořezají úplně a pečlivému vyčištění brání dáseň okolo zubu. Důsledkem tak mohou být i častější záněty a zápach z úst. Dalšími častými problémy bývají záněty v okolí částečně prořezaných zubů moudrosti. Mohou být lokální, ale také se mohou šířit do vzdálenějších částí hlavy a krku a v tu chvíli už může jít o život. Druhou nejčastější komplikací je velmi bolestivý zánět nervu.

Autor: Shutterstock

Jak je čistit

Na čištění zubů moudrosti je ideální kartáček s menší hlavou, se kterou se dostanete právě i na špatně dostupná místa v ústech. Správné a pravidelné čištění je přitom nejlepší prevence, jak zajistit svým osmičkám co nejdelší životnost bez bolesti.