Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nadšená rodinka se pochlubila jarní nadílkou: Houby jsou velké jako pěst!

Autor: hra - 
3. dubna 2020
05:15

Vyrazil na procházku do lesa a přinesl tři kila kačenek. Jiří Dubec (33) z Kozmic na Benešovsku jich měl plný stůl, a co víc, některé byly velké jako mužská pěst. Mírné noční mrazy jim prý nevadí, nesvědčí jim ale sucho.

Dají se najít v místech, kde je více vláhy. Buď tam lokálně zapršelo, nebo jde o vlhčí lokality kvůli blízkým rybníkům. Jiří Dubec prošel jen lesy za domem. „Šel jsem najisto do míst, kde rostou hlavně osiky a hlohy, a za hodinu jsem měl nasbíraný košík. Některé z nich byly větší než dlaň nebo hrnek,“ popsal nález zkušený houbař. 

„Průměrná váha kačenky české je deset gramů, ta největší měla rovných 120 gramů. Takové jsem ještě neviděl,“  zhodnotil úlovek. Tuto houbu považuje Dubec za nejchutnější. Ne každý ji ale snáší. „Má zvláštní aroma a některým lidem nemusí vonět. Ti by měli být obezřetnější, znám hned několik lidí, kteří na ni mají alergii,“ varoval.

Recept pro čtenáře Blesku: Nejlepší jsou na smetaně

Zkušení houbaři se shodují, že kačenky jsou nejlepší na smetaně. Jak je připravují u Dubců? „Houby orestujeme narychlo na cibulce, přidáme pepř a sůl, přimícháme něco zeleného. Nyní roste česnek medvědí či podivný, může být i pažitka. Zakápneme smetanou, necháme zredukovat a je z toho výborné soté. K tomu se hodí plátek masa a restované brambory,“ prozradil Blesku Dubec.

hasickajana ( 3. dubna 2020 12:14 )

to víš že jo

janapi ( 3. dubna 2020 08:37 )

I kdyby? To je nějaká nemoc? Rodinu vede hodně k přírodě-stejně jako byl veden on sám...nemusí být věčně nasáčkovaní v McDonalds..ale taková štika na másle nebo právě kačenky ...nic to nestojí-krom pobytu na čerstvém lesním vzduchu. Na rozdíl od "hasickajana" poživatiny-které si nasbírají - dokáží vychutnat...kdežto na "hasickajana"zubyde jen to žraní!

FREE ( 3. dubna 2020 07:35 )

Bleeeeeee

hasickajana ( 3. dubna 2020 06:50 )

No, vypadají na to, že sežerou všechno, na co přijdou... jsou takoví obézní...

Zobrazit celou diskusi