Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotné vražedkyně jako Janáková už se vězení nevyhnou. Zákon podepsal Zeman

Autor: ČTK - 
3. dubna 2020
16:33

Soudy nebudou muset automaticky přerušovat výkon trestu těhotným ženám nebo matkám dítěte mladšího jednoho roku, které byly odsouzeny za zvlášť závažný zločin. Počítá s tím poslanecká novela trestního řádu, kterou v pátek podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Soudy budou moci podle novely posoudit každý konkrétní případ a rozhodnout, zda se žena dostane dočasně na svobodu, nebo ne. Totéž platí pro odkládání nástupu do vězení. Novela má zabránit situacím, kdy nebezpečné pachatelky nenastoupí do vězení nebo se kvůli těhotenství či mateřství dostanou na svobodu.

Zvlášť závažnými zločiny jsou ty úmyslné trestné činy, za něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let. U žen odsouzených za přečiny nebo zločiny, které nejsou zvlášť závažné, bude nadále platit současná úprava, tedy automatické přerušování nebo odkládání pobytu ve vězení.

Novela je reakcí na případ pětinásobné vraždkyně, která byla odsouzena na 30 let za vraždu sběratele. Odsouzená vražedkyně Petra Janáková (nyní Nová) se díky špatné formulaci zákona v minulosti dostala na svobodu. Soud jí musel přerušit výkon trestu, když se zjistilo, že otěhotněla. V té době byla ve vazební věznici v Hradci Králové. V říjnu soud poslal ženu do vazby potom, co ji policie začala stíhat pro podezření z křivého obvinění.

Za mřížemi i s dětmi

Pokud by soud společensky nebezpečnou ženu dočasně na svobodu propustil nebo ponechal na svobodě, mohl by nově zároveň rozhodnout o dohledu nad ní a uložit jí další povinnosti. Přerušení nebo odklad výkonu trestu by soud mohl také zrušit. Pro případy, kdy ženy se svými malými dětmi budou muset být ve vězení, se předpokládá vybudování přístavby ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Náklady by měly činit 17,5 milionu korun.

Video  Vražedkyni Petru Janákovou (29) přivádějí k Okresnímu soudu v Opavě. Ten ji poslal do vazby.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Předkladatelé novely uvedli, že od roku 2015 do konce předloňského roku soudy odsoudily k nepodmíněnému trestu vězení za zvlášť závažný zločin 430 žen. U 13 z nich musely rozhodnout kvůli těhotenství nebo mateřství o odkladu nástupu do vězení, u šesti ze stejného důvodu o přerušení výkonu trestu.

jarypadlo ( 6. dubna 2020 11:53 )

Snad ani povolená návštěva nesmí sexovat takže každá taková ihned nuceně na potrat.Klidně i s rizikem budoucí totální neplodnosti.

jarypadlo ( 6. dubna 2020 11:47 )

Snad ani povolená návštěva nesmí sexovat takže každá taková ihned nuceně na potrat.Klidně i s rizikem budoucí totální neplodnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa