Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Druhé úmrtí na koronavirus v Brně: Vážně nemocný muž podlehl nákaze v noci

Autor: ČTK, rum - 
6. dubna 2020
10:30

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Na specializované pracoviště byl převezen v těžkém stavu z prostějovské nemocnice.

„V noci na dnešek bohužel zemřel pacient s onemocněním covid-19 s těžkým průběhem. Jednalo se o pacienta přivezeného z prostějovské nemocnice,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Dříve už v nemocnici zemřela žena původně z opavské nemocnice.

Nyní ve svaté Anně zůstává osm pacientů s koronavirem ve vážném stavu. Jeden je podle Lipovské napojený na přístroj ECMO pro mimotělní oběh, šest je na umělé plicní ventilaci.

„Jeden pacient se podle lékařů mírně zlepšil, a tak mohl být v neděli večer odpojen od umělé plicní ventilace. Zatím však stále zůstává v péči lékařů anesteziologicko-resuscitační kliniky,“ doplnila Lipovská. Nemocnice přijme na léčení šest pacientů v těžkém stavu z Francie.

Video  Ve FN U sv. Anny v Brně zemřel na koronavirus pacient z Prostějovska.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

18 vyléčených

V kraji se podle posledních informací krajské hygienické stanice vyléčilo 18 lidí a dva muži zemřeli. Byli ve věku nad 60 let a kromě covid-19 měli další závažná onemocnění. Hygienici zemřelé pacienty ze svatoanenské nemocnice, kteří byli z jiných krajů, do jihomoravské statistiky úmrtí nezahrnují. Na jižní Moravě se podrobilo testům kolem 3200 lidí. V karanténě je kolem 1200 lidí.

Nejvíce nakažených novým typem koronaviru je v Brně, a to přes 110. Desítky případů jsou na Břeclavsku, Znojemsku, Brněnsku a Vyškovsku. Jednotky nakažených mají na Blanensku a Hodonínsku.

Nemocní jsou ve všech věkových kategoriích od dětí přes dospělé až po seniory. Nejvíce zasažení jsou lidé v produktivním věku, přes 50 případů je jak v kategorii od 25 do 34 let, tak v kategorii od 35 do 44 let.

VIDEO: Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru.

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa