Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie dohlíží na vládní nařízení: Turisty i řidiče sledují drony!

Autor: VaB - 
6. dubna 2020
14:20

Středočeská policie dohlíží na dodržování vládních nařízení. Upozornili na řidiče, již na silnicích zneužívají minimální provoz, a také na přeplněné turistické atrakce. Ke kontrolám používají své drony. 

Vyhlášením nouzového stavu došlo k omezení volné pohybu. Na to policie zareagovala a začala všechna tato nařízení kontrolovat a pokutovat ty, co jich nedbají. „Policisté provádějí od doby vyhlášení nouzového stavu kontroly dodržování všech krizových opatření. O tomto víkendu se navíc ještě intenzivněji zaměřili také na silniční provoz,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Dodala, že policisté provedli již 53 tisíc kontrol! 

Omezený pohyb osob je znát i na silničním provozu. Prázdné silnice často lákají k rychlé jízdě. To se ale ne vždy může vyplatit. „I přesto, že se po vyhlášení nouzového stavu značně proměnil i „život" na silnicích a provoz ve všední dny je téměř totožný jako o svátcích či víkendech, jsou řidiči, kteří nouzového stavu zneužívají a příliš nerespektují bezpečnost na silnicích,“ popsala situaci Suchánková. Mezi nejčastější prohřešky patři překračování povolené rychlosti.

Video  Středočeská policie dohlíží na dodržování vládních nařízení.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Během dvou týdnů, co je v České republice vyhlášen nouzový stav, řešili policisté více než 300 řidičů, kteří rychlost překročili. Podle Suchánkové policisté přistihli 15 řidičů denně. „Přes dvě stovky z nich bude řešeno ve správním řízení, kde kromě jiného hrozí i sankce zákazu řízení vozidel. A právě i s ohledem na tyto řidiče je na silnicích Středočeského kraje ještě více policejních hlídek, které situaci monitorují,“ dodala mluvčí. 

Lidé vzali turistiku útokem

Hezké a teplé počasí vyhnalo občany ven a ti tak vzali památky a turistická místa útokem. „Kontroly vládních nařízení provádějí ještě intenzivněji také policisté z pořádkové služby a kriminalisté, a to zejména po zkušenostech z minulého víkendu, kdy lidé zaplňovali mnohá parkoviště a hromadně navštěvovali různá turisticky atraktivní místa,“ sdělila mluvčí. Na situaci podle ní zareagovali i starostové různých obcí a uzavřeli parkoviště a zamezili vstupu do turisticky atraktivních míst Středočeského kraje. 

Policie se ale rozhodla situaci monitorovat a nasadila do akce drony! „Středočeská policie rovněž využila - zejména k monitoringu CHKO Brdy - dron. I ze záběrů je zřejmý minimální pohyb osob, lidé vládní nařízení respektovali, byly zaznamenány pouze „jednotky" návštěvníků,“ doplnila Suchánková.

„Kontroly krizových opatření v rámci nouzového stavu budou policisté provádět až do doby jejich odvolání. Cíl ale máme všichni stejný - dodržováním vládních nařízení a zodpovědným a ohleduplným chováním k sobě, ale i ostatním docílit k zastavení šíření nákazy novým koronavirem a k ,uzdravení' republiky,“ zakončila mluvčí.

krapotkin ( 6. dubna 2020 15:23 )

Na špiclování lidí mejí fízlové vždycky peněz dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa