Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z odboráře Iva (52) je muž v domácnosti: Vedení fabriky hrozilo propouštěním, říká

Autor: Pavlína Horáková - 
8. dubna 2020
05:30

Hájit zájmy svých kolegů v továrně na výrobu baterií patří k jeho každodenním činnostem. Přesto předsedu odborů Iva Nováka (52) nepříjemně překvapilo údajně neférové jednání jeho nadřízených v prvních týdnech koronavirové pandemie. Nenechal se umlčet a svým spolupracovníkům nakonec vydobyl slibovaných 80 procent platu. Svůj příběh i to, jak tráví čas jako muž v domácnosti, prozradil v rozhovoru v rámci nového seriálu Blesk Zpráv Češi vs. virus.

Mohl byste popsat vaši situaci před a po vyhlášení nouzového stavu a s ním spojenými opatřeními vlády? 

Ve firmě máme přes 500 zaměstnanců a mým úkolem jako šéfa odborů je hájit jejich zájmy, protože ne všichni zaměstnavatelé se ke svým lidem chovají fér. Už před pandemií jsme měli problémy, protože byla mírná zima a my jsme neprodali, co jsme měli.

Začalo se v té době i propouštět?

To ještě ne, ale bohužel prodej nebyl optimální. Vzhledem k současné situaci se přikročilo k opatření neprodloužit smlouvy lidem, kteří mají smlouvu na dobu určitou. Takže tito pracovníci museli skončit, a to považuji za poměrně krátkozraké řešení vedení společnosti. Dle našeho názoru je udržení zaučených lidí prioritou. V budoucnu by to mohlo znamenat nedostatek kvalifikovaných pracovníků, a tím i zvýšení nákladů.

Továrna na baterie výrobu musela přerušit. Továrna na baterie výrobu musela přerušit. | archiv Ivo Nováka

Jaké jste měl pocity, když v půlce března zavřely všechny evropské automobilky?

Určitý strach jsem pocítil. Ale tuto situaci budeme muset překonat v celé Evropě. Naše závody jsou ve Španělsku, Německu a dalších státech, které jsou i mimo Evropu. Náš podnik v České Lípě i díky nejnižším nákladům na mzdy má jistou výhodu. 

Jak reagovalo vedení vašeho závodu na rozhodnutí české vlády?

Ze strany managementu nám bylo vyhrožováno, že pokud nepřistoupíme na 65 až 70 procent platu, tak propustí 30 lidí. Já jsem jim neustále vysvětloval, že pokud budou propouštět, tak přijdou o možnost refundací od státu, ale oni to nechtěli slyšet a jednání se táhla dva týdny. Nakonec byl podepsán dodatek ke kolektivní smlouvě, kdy jsou pracovníci na 80 procentech doma.

A co na to zaměstnanci a vaši kolegové? Jaká byla nálada v rámci celé fabriky?

Zaměstnanci byli ve stresu a chodili se ptát. Chápeme je, každý je zvyklý na určitý příjem, se kterým počítá ve svém rozpočtu. Nabrali si půjčky a hypotéky a nepočítali, že by se něco takového mohlo stát, jako ostatně nikdo z nás. Takže jsou pod tlakem. Naštěstí máme v našem závodě poměrně silnou pozici, a tak věřím, že to všichni překonáme a budeme v co nejbližší době opět vyrábět. Ostatně nikdo nechce přijít o práci. Věříme, že náš závod v České Lípě to neohrozí.

Jak dlouho po ohlášení omezení pohybu a dalších vládních doporučení jste ještě pracovali?

Dohoda o odstávce byla podepsána až od 1. dubna. Bohužel náš pan ředitel a nejvyšší management si to vyložili po svém. Jejich překotné rozdávání dovolené, kdy vznikají nerovné podmínky pro zaměstnance, není v souladu s naším pojetím odstávky. Nevím proč, ale opět se ukazuje, jak někteří manažeři nerespektují pravidla. Pokud je odstávka, měla by platit pro všechny, jinak je to nerovné zacházení. Bohužel to tak není. 

Změnili jste nějakým způsobem hygienické postupy v době před odstávkou?

V závodě standardně všichni děláme v maskách, takže to pro nás nebyla velká změna. V maskách podobného typu, co nyní vidíte na požárnících, pracujeme běžně těch osm nebo 12 hodin. Samozřejmě padaly i příkazy typu: musíte ve svačinových místnostech mít dva metry od sebe a s rouškou!. Když ta místnost má 20 metrů čtverečních. To prostě nefunguje, proto jsme jim také říkali, pojďme to zastavit, jako to udělaly jiné firmy.

Co teď považujete za největší problém, kterému ve své pozici čelíte? 

Myslím, že se s tím vším nějak popereme, ale mně spíš vadí to chování lidí na vysokých postech, kteří se prostě nechovají korektně. To je samé vyhrožování a nařizování a domluva prostě není možná.

Ivo Novák s radostí vyvařuje pro svou rodinu. Ivo Novák s radostí vyvařuje pro svou rodinu. | archiv Ivo Nováka

A co vaše rodina? Obáváte se následků nynější krize?

Moje partnerka stále chodí do práce a ze mě se stal takový muž v domácnosti, takže peču, vařím, smažím. V naší rodině máme určitý finanční polštář, ale vím, že u nás ve firmě máme zaměstnance, kteří mají už exekuce na plat, takže pro ně je tato situace likvidační. Bohužel se obávám, že existuje jen malé procento lidí, kteří si dělají desetitisícové rezervy.

Jak hodnotíte jednání české vlády? Souhlasíte s jejich opatřeními?

Myslím, že by vše mohlo být rychlejší, ale ono se to lehce říká. Celkově si myslím, že se toho naše vláda zhostila velmi dobře, vzhledem k tomu, že některé další země trošku zaspaly. Musím uznat, že je krásné vidět, jak se Češi umí semknout a navzájem si pomáhat. Možná že tahle šílená doba přinese i něco pozitivního.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů.  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa