Původně se majáles měl konat 7. května. „V reakci na nouzová opatření přijatá vládou České republiky a obavám z šíření koronaviru se letošní 26. ročník Majálesu Ostrava přesouvá. Zdraví a bezpečnost hudebních příznivců, umělců a dalších účastníků, kteří jsou do realizace festivalu zapojeni, je pro organizátory na prvním místě,“ řekla mluvčí Štěpánka Pavlíková. Lidé mohou zakoupené vstupenky vracet od 20. dubna do 10. května.

Umělci souhlasí

Dodala, že i v náhradním termínu zůstane hudební program zatím beze změny. „Důležité především je, že hlavní hvězdy letošního majálesu nový termín potvrdily,“ řekla.

Na studentské oslavě jara mají vystoupit například písničkář Pokáč, pražská hiphopová skupina Prago Union nebo německá rocková kapela Tune Circus. Lidé mohou zakoupené vstupenky vracet od 20. dubna do 10. května.

Beats for Love asi odloží

Také pořadatelé tanečního festivalu Beats for Love, který se má počátkem července uskutečnit v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě, počítají s možností, že se letošní ročník neuskuteční.

Pokud by jej s ohledem na opatření vlády bránící šíření koronaviru nemohli uspořádat, chtěli by program posunout na příští rok. Už o tom začali jednat s interprety. Přípravy na letošní ročník ale i tak pokračují. „Dokud nebudeme s jistotou vědět, zda vláda festival zruší, či nikoliv, budeme pokračovat v naší práci,“ řekl ředitel akce Kamil Rudolf.

Colours vyčkávají

Také pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, který se na stejném místě má uskutečnit ve druhé polovině července, zatím v přípravách pokračují. Rozhodnout se chtějí do konce dubna.

Některé jarní akce v Moravskoslezském kraji už změnu termínu oznámily. Například filmový festival Kino na hranici se měl v Českém Těšíně a sousedním polském Těšíně  konat od 1. července. Pořadatelé počítají s tím, že bude 21. až 26. srpna.

S přesunem na léto či podzim pracují i pořadatelé Mezinárodního festivalu Leoše Janáčka. Přesun čeká s největší pravděpodobností také divadelní festival Dream Factory, který se pravidelně koná v Ostravě na přelomu května a června.

VIDEO: The Cure – Friday I'm In Love. Legendární kapela byla vrcholem Colours of Ostrava v loňském roce.