Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tvrdý režim na Slovensku a hlídky mezi okresy. Na Velikonoce platí přísnější opatření

Aktualizováno -
8. dubna 2020
12:19
Autor: ČTK - 
8. dubna 2020
10:35

Slovensko ve snaze zpomalit šíření pandemie choroby covid-19 o nadcházejících velikonočních svátcích až na výjimky zavedlo mezi 8. a 13. dubnem faktický zákaz vycházení. Rozhodla o tom ve středu vláda. Návrh opatření ohlásil již v neděli premiér Igor Matovič. Kabinet kvůli tomu rozšířil nouzový stav, který dosud platil jen v sektorech zdravotnictví a sociálních služeb. Pětimilionové Slovensko má dvě úmrtí na koronavirus a více než 580 potvrzených případů nakažených.

Na Slovensku kvůli koronaviru začalo platit citelné omezení volného pohybu osob. Dodržování nařízení kontrolují policejní hlídky, na silnicích se proto místy vytvořily dlouhé kolony. Opatřením, které potrvá do pondělí, chce vláda utlumit cestování v době velikonočních svátků, a zamezit tak rychlému šíření koronaviru. Slovensko na příštích deset dnů také obnovilo hraniční kontroly a umožňuje vstup do země jen přes vybrané přechody.

Na D2 je dlouhá kolona kamionů, SR je na hranicích kontroluje (8. 4. 2020) Na D2 je dlouhá kolona kamionů, SR je na hranicích kontroluje (8. 4. 2020) | ČTK/Glück Daniel

Zákaz volného pohybu lidí na veřejnosti se na Slovensku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nutným nákupům či na pobyt osob v přírodě v rámci okresu jejich bydliště.

„Z boje proti koronaviru jsme udělali fetiš“

Již v noci policie nasadila na hranice mezi jednotlivými okresy hlídky, které kontrolují dodržování vládního rozhodnutí o rozšíření nouzového stavu kvůli pandemii nemoci covid-19. Dopravní servis veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska dopoledne hlásil z vícero silnic až několikahodinové zdržení.

Dlouhé kolony se vytvořily například na příjezdových komunikacích do slovenské metropole, kam dojíždějí za prací tisíce lidí. Opatření na hranicích zase způsobila kolony na česko-slovenském dálničním hraničním přechodu Lanžhot-Brodské ve směru do země pod Tatrami.

Z boje proti koronaviru jsme udělali fetiš. Po celém Slovensku se tvoří kilometrové zácpy na jinak poloprázdných dálnicích. Zavřeli jsme desítky tisíc malých obchodů a vláda není schopna jim ani přispět na nájemné. To je šílené a musí to skončit,“ napsal na sociální síti vicepremiér a šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Dodal, že premiérovi Igoru Matovičovi se nemůže dovolat.

Z Matovičova blackoutu nakonec sešlo

Matovič zase prohlásil, že nemá rád, když někteří koaliční kolegové hrají sobecké hry. „Neschopnost podpořit cokoli nepopulárního, co je udělané ve veřejném zájmu, a zveřejňování výplodů své mysli na Facebooku je v takovéto chvíli mimořádně nezodpovědné,“ uvedl na sociální síti Matovič.

Předseda slovenské vlády ještě minulý týden zmiňoval i možnost na několika týdnů zastavit veškerou činnost v zemi s výjimkou kritické infrastruktury, a to s cílem vymýtit pandemii. Po kritice od odborníků a ekonomů Matovič v debatě o této variantě nepokračoval.

Slovenský svaz pekařů tvrdil, že kolaps dopravy způsobuje výrazné zpoždění při zásobování prodejen pekárenskými výrobky. „Zákon nám nařizuje, v jakých časových intervalech od upečení musíme zboží dopravit do prodejen, a opatření nám to výrazně komplikují,“ uvedla šéfka svazu Tatiana Lopúchová.

Nasazení policie a také vojáků k dohledu na dodržování veřejného pořádku v době omezení volného pohybu osob nepodpořily dvě menší strany ze čtyřčlenné koalice premiéra Igora Matoviče, jehož hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti po přesvědčivém vítězství v únorových volbách obsadilo v nové vládě polovinu křesel.

Ministerstvo vnitra pro dnešek i na čtvrtek zrušilo úřední hodiny na dopravních inspektorátech i odděleních dokladů. Podobné opatření se týká i úřadů práce, dále finančních a celních úřadů.

Kam Slováci vůbec můžou?

Obyvatelé země pod Tatrami i během zákazu vycházení nadále budou moci kromě jiného jezdit do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nákupům, k ošetření do zdravotnických zařízení, na pohřeb blízké osoby nebo do přírody v rámci okresu svého bydliště.

„Je to velmi závažné rozhodnutí a v moderní historii Slovenska nemá obdoby. Pokud bychom nyní povolili v našem boji, který nás vynesl mezi světovou špičku bezpečnosti z pohledu případného nakažení koronavirem, mohli bychom všechno pokazit,“ řekl Matovič novinářům. Dodal, že rozhodnutí kabinetu o omezení volného pohybu lidí nebylo schváleno jednomyslně, ale získalo mezi členy vlády výraznou podporu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala demisi vlády Petera Pellegriniho a jmenovala novou vládu nastupujícího premiéra Igora Matoviče. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala demisi vlády Petera Pellegriniho a jmenovala novou vládu nastupujícího premiéra Igora Matoviče. | Instagram Zuzany Čaputové

Na dodržování zákazu vycházení budou dohlížet policisté, kabinet také souhlasil s vyčleněním dalších 1000 vojáků ke stávajícím 500 příslušníkům armády k zajištění veřejného pořádku. Podle Matoviče policejní hlídky budou během zákazu vycházení zejména vyžadovat od kontrolovaných osob informace o důvodu jejich pobytu na veřejnosti, které následně ověří. Provinilcům bude hrozit pokuta až 1500 eur (41 tisíc korun).

Velikonoce byly na Slovensku až dosud tradičně obdobím, kdy se Slováci během prodlouženého víkendu setkávali s rodinou nebo vyrazili na výlety do hor. To bylo spojeno s cestováním po celé zemi. V některých regionech mladíci i muži zase dodržovali tradice, když o Velikonočním pondělí chodili od domu k domu a pomlázkou vyšlehali dívky a ženy, případně je i polévali vodou.

Kvůli koronaviru se ve středu sešli vrcholní slovenští politici. „Je velmi důležité, abychom udrželi velkou míru disciplíny. Nesmíme polevit, zejména ne o nadcházejícím víkendu,“ řekla prezidentka Zuzana Čaputová po schůzce s premiérem a předsedou parlamentu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na mnichovské konferenci Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na mnichovské konferenci | ČTK/Tobias Hase

Slovensko s cílem omezit šíření koronaviru dříve například uzavřelo školy, řadu prodejen či zakázalo pořádání hromadných sportovních, kulturních a společenských akcí. Země také na deset dnů obnoví hraniční kontroly.

Jarocell ( 8. dubna 2020 16:55 )

Jediné co dosáhl bylo, že ti co chtěli odjet na Velikonoce 8. odjeli už 7. Toť vše. Žádný účinek, plácnutí do vody. Dnešním kontrolami zablokovánými silnicemi dosáhl toho, že začne váznout zásobování, protože náklaďáky stojí v kilometrových kolonách na dálnicích i okreskách. Teď nadává na policajty, že jeho nařízení sabotujou. On myslel, že kontroly budou namátkové, ale policajtům nařídili kontrolovat všechny vozidla i všechny lidi v nich a každý musí vyplnit nějakej dotazník. Je to zmatkař...

Evka4 ( 8. dubna 2020 13:36 )

Vedení každého státu, které má všech pět pohromadě, se bude snažit udržet situaci pod kontrolou, i když pomocí restrikcí. Taky je mi v roušce hnusně, nemám chuť ani nikam chodit, ale má něco do sebe. V Americe se to ***, právě proto, že roušku podceňují. Zkuste se zeptat někoho, kdo tam žije!!! Lidi, mějte rozum, neohrožujte sebe ani jiné. Dá se to vydržet a zase bude líp

jasnovidec01 ( 8. dubna 2020 12:56 )

Horší jak v koncetráku,jako doba komunismu ..to se ty de me.nti určitě doma tlemí jak mají lidi pod kontrolou a nutí k poslušnosti pod hrozbou pokut a vojska HNUS

Zobrazit celou diskusi