To, jaké nás čeká léto, naznačují sezonní modely. Jejich predikce na letní období se shodují a udávají teplotně nadprůměrný průběh léta. Institut Iri očekává období od června do srpna v Evropě střední teplotně nadprůměrné, stejně tak centrum NCEP predikci vypočítává toto období jako teplotně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 20 °C za období let 1981-2010.

V Česku bude léto jako ve Středomoří

K teplotně nadprůměrnému létu se přiklání také studie, dokazující vliv průběhu letního počasí nad starým kontinentem s teplotou vody v severním Atlantiku. Nyní je teplota vody subpolární oblasti Atlantiku teplotně podprůměrná.

Tento teplotní rozdíl mezi pevninou a oceánem povede k velké stabilitě tryskového proudění, a proto se nad Evropou střední očekává převládající anticyklonální charakter počasí – tedy slunečné počasí s převládajícím teplým jihozápadním nebo jižním prouděním. To není dobrá vyhlídka pro vodohospodáře. Protože to vypadá na suché léto, kdy bude málo pršet a naopak bude vysoký výpar z půdy.

Přinese letošní léto více tropických dnů než loňské?

To, kolik nás čeká tropických dnů, nelze předpovědět, rozhodně to nyní vypadá, že se jich ale dočkáme a nebude jich málo. Letošní léto by se mělo zařadit na přední příčky nejteplejších let v historii měření pražského Klementina. Loňské léto bylo s průměrnou teplotou 22,9 vůbec tím nejteplejším od roku 1775. Nicméně léto 2018 předstihlo o pouhé 0,2 °C a na třetím místě je zatím rok 2003 s průměrnou teplotou 22,4 °C.

Jen loni jsme během meteorologického léta v pražském Klementinu přepisovali teplotní rekordy hned osmkrát. A tropických dnů bylo od června do srpna také hodně – například na stanici Praha-Karlov jich bylo celkem 28, v Plzni-Mikulce 24 a v Brně-Tuřanech 26.

Fotogalerie
42 fotografií