Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak zachránit ČSA? Stát by je měl koupit, míní Schillerová. Podíl drží Číňané

Autor: ČTK - 
14. dubna 2020
14:33

Stát by měl podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) koupit České aerolinie (ČSA). Řekla to Hospodářským novinám. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) již dříve připustili, že by stát mohl do klíčových podniků vstoupit, pokud by se kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru dostaly do problémů. Schillerová očekává, že právě MPO připraví analýzu, které firmy jsou natolik strategické, že je má stát zachránit.

Babiš v souvislosti se státní pomocí zmínil leteckou skupinu Smartwings, pod kterou ČSA spadají. „Bylo by nejlepší je (ČSA) koupit. Ale je tam už také nějaký zahraniční strategický partner, což vidím jako problém. Musíme se o tom bavit,“ řekla deníku Schillerová. Menšinovým majitelem Smartwings Group je čínská Citic Group.

Ministryně preferuje podnikům pomoci stejnou formou jako americká centrální banka, která v krizové době do strategických podniků vstoupila a později podíl zase prodala. „Pomoci by nám mohl Národní rozvojový fond, který vzniká od minulého roku. V tuto chvíli je ve fázi žádosti o licenci u ČNB,“ uvedla Schillerová.

Státní rozpočet se stejným schodkem jako loni

S Babišem ministryně hovořila o přetvoření Národního rozvojového fondu a na restrukturalizační fond. Byla by to podle ní dobrá zkouška spolupráce mezi státem a bankami. „Národní rozvojový fond byl vymyšlen tak, že část prostředků do něho vkládají banky a část stát. Je pravda, že předělání na restrukturalizační fond by si vyžádalo úpravy, a přiznávám, že to není promyšlené, přišla jsem s tím ve čtvrtek. Ale je tu nová situace a strategické firmy nesmí padnout,“ dodala Schillerová.

Státní rozpočet na příští rok bude podle ní zhruba se stejným schodkem jako letos, tedy přibližně 200 miliard korun. Česká ekonomika by se měla do stavu před epidemií koronaviru vrátit asi za osm let. „Připravila jsem plán konsolidace, který počítá s tím, že bychom se do stavu před krizí dostali v roce 2028,“ dodala ministryně.

blamal ( 12. května 2020 10:25 )

To se to ty kryse rozdava, kdyz nejde o jeji prachy. Buresuv kamos Simane, majitel SmartWings, at se dohodne se spolumajiteli, tj. Cinany, kteri navic celosvetovou katastrofu zpusobili. Nevidim jediny duvod zachranovat jim ksefty. Zkrachuji -li, koupi to nekdo jinej. Slusnejsi. Rudym darebakum a podnikatelum typu Simaneho neni treba ze statniho zachranovat zadek. Memu brachovi, ktery plati drahy najem v provozovne,kde si stale nesmi poctive vydelavat, nedal stat ani bezurocnou pujcku, a tady by Schillerka rozhazela miliardy? Hodte uz na tu tupou husu deku. Na nase duchody nebude, kvuli tehle mizerne sebrance, co nam ted vladne a nici nase zivoty. Tfujtajksl.

taktone ( 14. dubna 2020 21:18 )

ČSA jsou čínské? A to jako proč? Který zkurdup je prodal

Jirik-ta ( 14. dubna 2020 16:49 )

Tohle koronavir asi nezachrání. Bude potřeba přiložit ruku k dílu a ne jen tunelovat.

krapotkin ( 14. dubna 2020 14:50 )

Ať jim pomůže Luftjarda, vytuneloval si z ČSA dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa