Už v pátek pro nás bude určující tlaková výše nad Norským mořem. Očekáváme polojasno, na jihozápadě území během dne přechodně až oblačno a na Šumavě ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Noční teploty budou o poznání vyšší než předešlé – pohybovat se budou od 7 do 3 °C, ojediněle se budeme setkávat s přízemními mrazíky.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C, na Liberecku, Královéhradecku a v Moravskoslezském kraji to budou teploty jen kolem 16 °C. Foukat bude slabý až mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V sobotu bude nejvýš 20 °C

Také v sobotu bude převládat jen malá oblačnost – očekáváme jasno až polojasno, v jižní polovině území během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Noční teploty budou klesat na 6 až 2 °C, při utišení větru na nulu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Chladněji bude v Moravskoslezském kraji s teplotami kolem 14 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude více oblačnosti na jihozápadě území – tam očekáváme oblačno a místy přeháňky. Na zbytku území bude jasno nebo polojasno. Noční teploty budou klesat na 6 až 2 °C, na severu území ke -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C. Vítr bude vát pouze slabý severovýchodní o rychlosti do 15 km/h.

Sucho se bude prohlubovat i příští týden

Další pokles teplot vzduchu přinese počátek nového pracovního týdne. I nadále bude převládat suché počasí – jasno nebo polojasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky.

Ranní teploty budou klesat k 5 až -2 °C, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 10 až 14 °C, ve druhé polovině týdne bude až 16 °C.

Koncentrace pylových alergenů porostou

I přes studené noci koncentrace pylových alergenů v ovzduší rostou. Dominantními alergeny v ovzduší jsou bříza, habr, jasan a vrba.

Výrazně roste také aktivita klíšťat ta se bude během víkendu pohybovat na velkém riziku, tj. z desetistupňové škály na stupni sedm.

Do přírody bychom se tak měli vydat pouze s repelentem. Nelehat ani nesedat do trávy a po příchodu domů udělat důkladnou prohlídku těla.

Fotogalerie
52 fotografií