Záchranáři zachraňují naše životy a pracují pod velkým tlakem s obrovskou zodpovědností. Jejich těžkou práci jim ovšem znesnadňují i různá individua. Pacienti bývají agresivní a zdravotníky napadají různými způsoby. Často posádky ale zpacifikují agresory samy a věc neohlašují. „Hlášených případů pak není mnoho, za rok je to spíše v řádek jednotek,“ uvádí mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová a přidává jeden šílený případ z poslední doby.

V pátek záchranáři vyjížděli na Berounsko k opilému muži, u nějž bylo podezření na kolaps. Ležel na ulici a nehýbal se.

„Posádka rychlé zdravotnické pomoci po příjezdu muže podrobně vyšetřila a vyhodnotila, že muž kromě podnapilosti nejeví známky žádného úrazu či jiné zdravotní komplikace. Bylo rozhodnuto, že vzhledem k silné intoxikaci alkoholem bude pacient transportován na interní oddělení spádové nemocnice,“ popisuje Effenbergerová.

Facka a kopanec

Při převozu do nemocnice muž v opileckém opojení pospával a byl v klidu. V nemocnici při předávání se ale probral a bylo zle! Když se k němu záchranářka sklonila, vlepil ji obří facku a následoval kopanec do břicha. Zdravotní personál si ale okamžitě agresora zpacifikoval a přikurtoval. Ten jim ještě navíc vyhrožoval, že je zabije!

„Je nasnadě, že byla událostí záchranářka s mnohaletou praxí otřesena a byla vyšetřena lékařem chirurgického oddělení. Přivolaní policisté budou událost řešit jako přestupek,“ dodává mluvčí.

Plivance a uřážky

Podle Effenbergerové není většina zranění záchranářů vážná a obejdou se bez odborného ošetření a trvalých následků. Agresivita pacientů však vzrůstá, a i když nedochází vždy přímo k fyzickému napadení, jsou jiné způsoby dost ohavné. Ošetřovaní nešetří nadávkami a třeba i plivou.