Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Kanárech si dají od turistů pauzu. Cizinci si sem až do října na dovolenou nezaletí

Autor: for - 
22. dubna 2020
05:40

Se špatnou zprávou pro turisty přišel prezident Kanárských ostrovů Angel Victor Torres. Celosvětově oblíbený dovolenkový ráj se totiž kvůli epidemii nového koronaviru uzavře cizincům až do října. Nejpopulárnější místa se pak otevřou alespoň Španělům, a to v červenci a v srpnu. Vláda tento krok kromě bezpečnosti odůvodnila i tím, že si místní potřebují odpočinout. S informací přišel britský web Mirror.co.uk. Čechy to zatím trápit nemusí, hranice mají sami zavřené.

Vláda Kanárských ostrovů, kam mimo jiné patří Tenerife či třeba Lanzarote, uvedla, že budou hranice těchto oblíbených turistických destinací uzavřeny až do října - možná i déle. 

Podle prezidenta Kanárských ostrovů Angela Victora Torrese potřebují tamní obyvatelé klid na zotavování se z koronavirové epidemie, jak uvedl pro tamní noviny El Mundo. 

Španělé se na ostrovy možná dostanou dřív

Vládní úředníci nicméně počítají s tím, že by se cesty dovolenkářům mohly otevřít už v letních měsících. Bohužel jen těm španělským. „V říjnu, listopadu nebo v prosinci, které patří na Kanárských ostrovech mezi dobré měsíce, pak můžeme začít přijímat turisty z jiných zemí,“ vysvětlil Torres.

Torres pak zmiňoval stopku především pro Brity. Pro ně jsou „Kanáry“ číslem jedna. Ročně totiž do Španělska a do těchto autonomních ostrovů zavítá až 19 miliónů britských turistů. I pro Čechy jsou krásy Španělska vábivé. V roce 2018 sem zavítalo 211 tisíc Čechů. 

Dovolená na Tenerfie nebo na samotném Grand Canaria ale nebude taková, jakou ji lidé znají. Jak již dříve informoval Blesk Zprávy člen Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, v blízké budoucnosti nás budou čekat nejspíše jen organizované zájezdy. Stejně tak se bude více dbát na bezpečnost a na hygienu. 

Prezident oblasti Andalusie Juanma Moreno se na to konto nechal slyšet, že plánuje zavést policejní hlídky na plážích, aby návštěvníci udržovali sociální distanc. Část pláží by pak byla zcela uzavřená. 

Majitelé hotelů a restaurací pak navrhují opatření, jako je rozmisťování dezinfekcí, mikrobiologické čištění a kontrola teploty lidí. „Není to to, na co jsme zvyklí, ale bohužel, když nemáme účinnou léčbu nebo vakcínu proti koronaviry, musíme si na to zvyknout,“ dodal Moreno. 

Španělsko je druhou nejpostiženější zemí v Evropě. Rovněž zaujímá smutné třetí místo v žebříčku úmrtí na nový covid-19. Na nákazu zde zemřelo 21 282 lidí.  Situace se ale pomalu uklidňuje. Podle zpráv zaznamenalo v pondělí Španělsko nejméně úmrtí za celý měsíc, tedy 399. 

S koronavirovou epidemií se ve Španělsku, přesněji právě na Tenerife, setkali tváří v tvář i Češi. V únoru se totiž stal tento Kanárský ostrov středem dramatu, když se ve čtyřhvězdičkovém hotelu Costa Adeje objevil nakažený Ital. 

Hotel byl uvrhnut do karantény. V pomyslné zlaté kleci se ocitlo i šest Čechů. Jednalo se o pět dospělých a jedno dítě. 

Video  Karanténa v hotelu na Tenerife  - Reuters
Video se připravuje ...

offline ( 22. dubna 2020 12:51 )

Nikam. Už jste dojezdil. Snad jste se za těch 30 let anarchie narajzoval dost!

offline ( 22. dubna 2020 12:50 )

No a třeba zjistí, že bez turistů je tam tak hezky, že jim za to ty prachy nestojí a už to tak zůstane napořád.

MAMKA2316 ( 22. dubna 2020 09:56 )

V roce 2002 tam bylo super klídek posezení v restauraci na pláži do 3 hod rána a klídek !!V roce 2006 už to bylo horší:V roce 2009 už se zavírali restaurace a bary většinou ve 12 hod !!!V roce 2014 už to stalo za prd ! Houfy afričanů kteří vás neustále obtěžovali nabízením všelijakých tretek !!! No a pak už nevím ?? Malorca před dvěma lety něco podobného ale ve velkým !!

petr366 ( 22. dubna 2020 06:18 )

A potkani ,kterými se to na plážích Grand Canariapo večerech jen hemží, nebudou mít co žrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa