Záchranář Martin Siegl v minulých dnech hned třikrát krátce po sobě vyjížděl k popálenému dítěti. „Věřte mi, prosím, že bych si to raději odpustil. I sebelepší záchranář je také jen člověk, stejně jako Vy rodiče, to znamená z masa, kostí a se srdcem na pravém místě a tato situace jej zasáhne,” píše v dopise.

A právě častější výjezdy k popáleným dětem ho znepokojují. Proto se rozhodl napsat všem rodičům dopis, ve kterém žádá především maminky a tatínky, aby udělali pro bezpečí svých dětí všechno. „Nastavte si důsledně zásady, že okolí sporáku není hrací zóna, na sporák se nesahá a nic se odtamtud nebere. Vařte vždy na plotnách, které jsou vzadu, dál od kraje (tip od mého kolegy, kterého si velice vážím), pořiďte zábrany a jiné,” doporučuje v dopise pražský záchranář.

Jizvy na těle i na duši

Podle něj je takové zranění dítěte pro každou rodinu noční můra. „Myslím, že s takovou situací se nedá vyrovnat, a hlavně ji stále budete mít před sebou, když se Vaše dítě svlékne, když se vás zeptá: „Mami/tati co to mám na sobě za fleky, jizvy?“

Martin v dopise samozřejmě mluví o tom, že záchranáři dělají vždy maximum, aby dítěti pomohli, jak je nejlépe možné. „Vaše dítě ošetříme, pomocí medikace ho zklidníme a po konzultaci s popáleninovým centrem ho transportujeme ve většině případů na Kliniku popálenin, kde dál dostane stoprocentní péči, ale...” Ale na konci jako na začátku prosí rodiče, aby dbali na prevenci, a raději by ku popáleným dětem vařící vodou nebo olejem vůbec nevyjížděl. 

Fotogalerie
19 fotografií