Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Statek smrti na Chebsku: Umírali psi i ovce, veterináři se brodili mezi tlejícími těly

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
28. dubna 2020
05:20

Tak otřesný případ týrání zvířat dosud veterináři v Karlovarském kraji neřešili. V soukromém hospodářství v Lipové na Chebsku odebrali devět zubožených psů rasy kangal. Dva psy už našli mrtvé. v Pondělí se na místo vrátili, aby vyřešili i osud zanedbaného stáda ovcí.

Pozemek, na kterém zvířata živořila a bez pomoci umírala, patřil Stanislavu K., který před 14 dny zemřel. Muž, kterého si před smrtí najal, aby se o zvířata staral, péči nezvládal. Bál se zejména psů, které patří Turkovi žijícímu v Německu. Ten zde podle místních provozoval spolu s majitelem pozemku nelegální množírnu a psy zřejmě používal i na zápasy.

6307060:gallery:true:true

Živé mezi mrtvými

Veterináři a policisté, kteří na místě zasahovali, našli všechna zvířata ve velmi špatném stavu. Pozemek byl zaneřáděný výkaly, zavalený harampádím, na pastvině se povalovaly uhynulé ovce v různém stadiu rozkladu. Týrání nepřežili ani dva kangalové.

Ostatní byli vyhublí, silně zablešení s neošetřenými ranami po těle. Ovce nebyly ostříhané, měly přerostlé paznehty, některé byly poraněné, protože kulhaly.  

Dnes řešili veterináři na místě osud stáda ovcí Dnes řešili veterináři na místě osud stáda ovcí | Jana Ulrichová

Odeberou i ovce

„Psi byli okamžitě odebráni a převezeni do chebského útulku. Ovce zatím ponecháme na místě, mají dostatek vody a mohou se už i pást,“ řekla na místě Blesk tlapkám ředitelka Krajské veterinární správy Mária Slepičková s tím, že s ohledem na jejich stav budou úřadům navrhovat, aby i ovce byly přemístěny do náhradní péče.

Případem otřesného případu týrání zvířat se už zabývá i policie.

Zobrazit celou diskusi