Praha 6 v klimatických otázkách dlouhodobě spolupracuje s Českou zemědělskou univerzitou. „Máme podepsané memorandum, na základě kterého společně vymýšlíme projekty pro zlepšení klimatické nouze. Nyní jsme chtěli udělat něco jednoduchého a přitom efektivního. Hlavně jsme nechtěli, aby realizace zabrala několik měsíců a investovaly se stovky tisíc. Proto vznikl nápad, vytvořit na Vítězném náměstí, v oblasti takzvaného Šesťáku, chmelovou stěnu,“ vysvětlila Blesku předsedkyně Komise pro životní prostředí Martina Kaňáková.

Stín a lepší vzduch

Šesťák je veřejný prostor v blízkosti Vítězného náměstí a slepého ramene Dejvické ulice, kde před několika lety vznikla kavárna a odpočinkové místo pro Pražany. „Chmel má obrovskou výhodu, že neuvěřitelně rychle roste. Takže se tu za velmi krátkou dobu vytvoří krásně zelená stěna, která celý Šesťák odcloní,“ řekla Kaňáková. „Díky vysokému clonícímu efektu chmele zajistíme stín, hrubé listy velmi efektivně zachytí spousty prachu a odpařenou vodou ochladíme prostor,“ dodala.

Původně na tomto místě byly vysazeny katalpy, ty ale nebyly pro toto prostředí vůbec vhodné. „Katalpy se tu vysazovaly na základě architektonického návrhu, který nebyl prokonzultován s žádným odborníkem na městskou zeleň, proto ty rostliny vypadaly tak neutěšeně. Chmel je velmi nenáročný, Při výsadbě bylo do zeminy aplikováno hnojivo, které vydrží až dva roky a tak stačí rostliny jen zalévat,“ popsala předsedkyně komise.

Zelené stěny na Evropské

V podobných projektech by chtěla Komise pro životní prostředí pokračovat i na dalších místech. „Původně jsme měli naplánované takzvané zelené stěny, které můžeme znát ze zahraničí. Chtěli jsme ji i tady na Kulaťáku, ale realizace takovéto stěny vyjde na  200 – 400 tisíc korun, což je do rozpočtu opravdový zásah. Navíc nejde o jednorázovou investici, ale musí se nadále počítat s poměrně vysokou částkou za jejich udržování. V budoucnu bychom rádi tyto stěny viděli v Patočkově nebo Evropské ulici,“ uzavřela Kaňáková.

Fotogalerie
31 fotografií