Před týdnem pořadatelé festivalu zrušili tiskovou konferenci, která měla být právě dnes. Informace o jubilejním 55. ročníku, který se měl konat od 3. do 11. července, plánují zveřejnit dnes.

Karlovy Vary dnes také stáhly z jednání zastupitelstva návrh smlouvy na poskytnutí osmimilionové dotace festivalu s tím, že zřejmě ještě tento týden by měli organizátoři předložit nový návrh.

Pandemii koronaviru tak padl za oběť i nejvější český svátek filmu, který je významný i v rámci Evropy a který bývá tradičně ozdobou začátku prázdnin.

Loňského festivalu se zúčastnilo 12 521 akreditovaných návštěvníků - z toho 10 363 s festival passy, 395 filmových tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů. Cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostaly americké herečky Patricia Clarksonová a Julianne Mooreová. V hlavní soutěži festivalu zvítězil bulharsko-řecký film Otec. Natočili ho Kristina Grozevová a Petar Valčanov.

CELÉ VYJÁDŘENÍ ORGANIZÁTORŮ FESTIVALU:

S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme pečlivě zvážili všechny okolnosti a rozhodli jsme se 55. ročník MFF Karlovy Vary v letošním roce neuskutečnit.

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proto proběhne ve dnech 2.- 10. července 2021.

Situaci od počátku sledujeme a byli jsme připraveni uspořádat letošní ročník festivalu i s vědomím, že při nutném respektování všech závazných nařízení vlády a mezinárodních opatření nebude možné, aby vznikl v takové podobě a kvalitě, na jaké jsou naši diváci, hosté i partneři zvyklí, tedy s mezinárodní soutěží, prezentací zahraničních tvůrců a všemi doprovodnými akcemi. Jedním ze záměrů, které jsme zvažovali, bylo vytvořit letošní festival v náhradním termínu.

Vzhledem k tomu, že situace se neustále vyvíjí, nařízení vlády ohledně konání kulturních akcí budou průběžně aktualizována a je těžké je predikovat. Jsme v pravidelném spojení s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem, konzultovali jsme situaci také s premiérem Andrejem Babišem a na základě těchto rozhovorů jsme dospěli k závěru, že konání letošního ročníku karlovarského festivalu v jiném termínu či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Dovolte mi poděkovat Ministerstvu kultury České republiky, městu Karlovy Vary, Karlovarskému kraji a všem našim partnerům a spolupracovníkům za jejich podporu. Věřím, že se v červenci 2021 setkáme v Karlových Varech při 55. ročníku festivalu,“ dodává prezident Jiří Bartoška.

Vítáme vyjádření pana ministra Zaorálka, který veřejně deklaroval, že subjekty, které získávají státní dotaci na své projekty, chce Ministerstvo kultury podpořit a že i v případě, že tyto akce neproběhnou, se bude Ministerstvo kultury ČR snažit postupovat tak, aby část dotace  byla využita na zachování jejich existence. S panem ministrem i dalšími pracovníky MK jsme v kontaktu a řešíme další postup ve vztahu k festivalu.

Jsme rovněž v kontaktu s partnery MFF Karlovy Vary, kteří současnou situaci přijali s pochopením a vyjádřili vůli i nadále karlovarský festival podporovat. Se všemi budeme řešit další postup v souvislosti s posunem 55. ročníku na příští rok.

Při přípravách 55. ročníku MFF KV zhlédli členové programového oddělení festivalu řadu zajímavých filmových titulů, o nichž jsme přesvědčeni, že by měly velkou odezvu u festivalového publika. Vzhledem k tomu, že plán uvolňování opatření vlády počítá s otevřením kin pro daný počet návštěvníků od 8. června, rozhodli jsme se připravit speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která by v původním festivalovém termínu (3.-11.7.2020) nabídla divákům kin po celé České republice mimořádný výběr snímků, které stojí za to vidět.

V původním termínu festivalu proběhne také velká část tradiční soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises, vzhledem k předpokládaným omezením se ale odehraje ve virtuálním prostředí. Díky tomu se filmové projekty v různých fázích vývoje či výroby z regionu střední a východní Evropy, Balkánu, bývalého Sovětského svazu, Blízkého východu a severní Afriky budou moci představit také zahraničním nákupčím, festivalům a distributorům. On-line KVIFF Eastern Promises Industry Days budou probíhat od pondělí 6. července do středy 8. července.

Fotogalerie
48 fotografií