Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Něco takového jsme ještě neviděli.“ Týrání na statku smrti otřáslo i zkušenými veterináři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
29. dubna 2020
05:20

Psi vyhublí na kost, desítky zanedbaných ovcí a rozkládající se těla uhynulých zvířat po celém pozemku. Tak to vypadalo v soukromém hospodářství na okraji Lipové na Chebsku, kde zasahovali policisté s veterináři. Přeživší zvířata odebrali. Potrestán za jejich týrání bude ale zřejmě jen vlastník psů žijící v Německu. Majitel pozemku Stanislav K., kterému patřily i ovce, totiž zemřel.

Na týraná zvířata upozornili Krajskou veterinární správu pracovníci odboru životního prostředí v Chebu. Na místě pak společně našli devět zubožených psů plemene kangal a na devadesát ovcí včetně dvaceti jehňat. „Psi byli velice zanedbaní, byli značně zablešení, podle všeho nedostávali poslední dobou krmení,“ řekla na místě ředitelka Krajské veterinární správy Mária Slepičková.

6307059:gallery:true:true

Psů se bál

Problém vznikl poté, co majitel pozemku skončil v nemocnici. Muž, kterého pověřil, aby se o zvířata staral, se psů bál. „U ovcí to celkem zvládl, problém ale byl u psů, kteří prý na něj i přes ohradu útočili. Jen přes hrazení jim proto házel granule a nějakým potrubím jim tam do misek pouštěl vodu,“ popsala ředitelka. Dodala, že dva psi už bohužel našli mrtvé, ostatní okamžitě odebrali a umístili do chebského městského útulku.

Na místě bylo několik uhynulých ovcí v různém stádiu rozkladu Na místě bylo několik uhynulých ovcí v různém stádiu rozkladu | Jana Ulrichová

Zvířata umírala

Na pastvině objevili i čtyři mrtvé ovce v různém stádiu rozkladu a také velké množství kostí, které byly rozeseté všude po okolí. „Stádo bylo silně zanedbané, dlouhodobě nestříhané, mělo neupravené paznehty, bylo kulhající, bolavé,“ uvedla Mária Slepičková. Ovce budou podle ní odebrány. Zatím zůstanou na pozemku, kde pro ně bude zajištěno ošetření a ostříhání, v následujících dnech pak budou přemístěny do náhradní péče.

Odeberou i psy?

Co bude se psy, o které se majitel pozemku pouze staral, není ještě zcela jasné. Jejich vlastníkem je totiž v Německu žijící Turek, který je zřejmě bude chtít zpět. „Vzhledem k neutěšenému stavu, v jakém jsou, dáme obci podnět k jejich odebrání a umístění do náhradní péče,“ řekla ředitelka s tím, že rozhodnuto by mělo být zhruba do dvou dnů. „Je to výjimečná záležitost, tak velký případ týrání zvířat jsme dosud v kraji neřešili,“ dodala.

Odebraní psi se nyní zotavují v chebském útulku Odebraní psi se nyní zotavují v chebském útulku | Archiv Marie Lokingové

Policie už jedná

Na případu pracují už i policisté, a to od minulého pátku, kdy na linku 158 dostali oznámení o zubožených psech držených ve špatných podmínkách. „Případem se zabýváme. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat,“ potvrdila policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

ChrapouniRetardovani ( 29. dubna 2020 18:07 )

Prostě chrapoun no... doufám že se za tohle vaří v pekle do nekonečna ***!!!!!

HledacPravdy ( 29. dubna 2020 12:07 )

Docela by mě zajímal další osud těch zvířátek. Jestli je náhodou neutratí, aby se netrápila. Ale to se do blesk ťapek asi nedá. Nechat žít s dlouhými paznehty nebo utratit, toť otázka.

motola ( 29. dubna 2020 08:21 )

potrestat zavřít okamžitě a skopat na cestu!

Zobrazit celou diskusi