Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Většina obchodů neplánuje 8. května otevřít, i když můžou. Ale 1. května pojedou naplno

Autor: ČTK - 
29. dubna 2020
20:55

Většina obchodů neplánuje na svátek 8. května otevřít, chtějí nechat personál, který je především v potravinářských řetězcích v současné době velmi vytížen, odpočinout. Zjistila to ČTK v anketě mezi prodejci. Za běžných okolností by se na tento svátek vztahoval zákaz prodeje v obchodech nad 200 metrů čtverečních. Sněmovna v úterý ale prodloužila nouzový stav do 17. května a v tom případě zákon o prodejní době v maloobchodě neplatí.

Zavřené obchody bude mít 8. května Lidl, Penny, Globus, Kaufland, Tesco i Albert.

„Ptali jsme se na názor kolegů v prodejnách a především stálí a dlouholetí zaměstnanci se přikláněli k zavření, zatímco pracovníci, kteří u nás pracují kratší dobu, na zkrácený úvazek nebo brigádně, by o otevření prodejen a sváteční stoprocentní příplatek stáli. Především jsme ale rádi, že máme možnost samostatného rozhodnutí, zda otevřít obchody či je nechat zavřené,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

„Opět tak můžeme ukázat, že regulace otevíracích hodin je zbytečná a nastavit je dokážeme sami s ohledem na přání zákazníků i našich zaměstnanců,“ dodal šéf komunikace Albertu.

Zavřené zůstanou i některé drogerie a knihkupectví

Zákazníci se nedostanou ani do drogerií Rossmann. Zavřené prodejny plánují také Knihy Dobrovský. „Prvního května budeme mít otevřeno všech osm prodejen, které nyní můžeme mít otevřené. Maximálně bude upravena otevírací doba, tedy drobně zkrácena. 8. května plánujeme mít zavřeno. Očekáváme, že lidé stejně budou svátek vnímat jako neprodejní a zůstanou doma,“ řekl ředitel marketingu společnosti Adam Pýcha.

Datart zvažuje podle jeho mluvčí Evy Kočicové nechat 8. května otevřené pouze některé prodejny. Provoz o květnových svátcích příští týden zveřejní na svém webu, uvedla.

První květnový den budou prodejny otevřené dle standardní provozní doby.

Nouzový stav ze zákona ruší zákaz

Především potravinářské řetězce měly možnost mít otevřeno letos výjimečně z důvodu nouzového stavu také na Velikonoční pondělí. Obchody ale nechaly zavřené.

Nouzový stav ruší pouze zákaz prodeje ve vybrané svátky. Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha ale veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu nadále platí. Zavřené tak musejí být obchody nad 2500 metrů čtverečních a prodejny, které jsou součástí nákupních center nad 5000 metrů čtverečních a nemají vlastní vchod zvenku. Fungovat nesmějí ani obchodní centra. S obnovením jejich provozu vláda počítá od 11. května.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa