Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Neskutečné.“ Vědci popsali rekordní krupobití, jeden „balvan“ měřil 24 centimetrů

Autor: tsv - 
1. května 2020
14:23

Krupobití z roku 2018, které se prohnalo Argentinou, zřejmě drží světový rekord. Ukázala to nová studie Pensylvánské státní univerzity, podle které tehdy padaly kroupy o velikosti mezi 18 a 24 centimetry. Doposud bylo za nejsilnější kroupovou bouři považováno krupobití v Jižní Dakotě. Studie podle vědců prokazuje, že k přírodním extrémům může docházet kdekoli na světě, nehledě na podnební pásmo.

Osmého února 2018 zasáhla město Villa Carloz Paz v portugalské provincii Córdoba silná bouře. Místo bylo zasypáno kroupami tak velkými, že jim vědci navrhli oficiální přízvisko „gargantuovské“. Událost byla zaznamenána na videu.

Největší kroupové „kameny“, které se podařily najít, by mohly velmi snadno ukrást rekord, který do té doby drželo krupobití města Vivan v Jižní Dakotě z roku 2010, jež vyprodukovalo kusy ledu o velikosti dvaceti centimetrů a o váze necelých 900 gramů.

„Je to neskutečné,“ řekl novinářům jeden z vedoucích vědců studie Matthew Kumjian a dodal: „Toto je ten největší extrém, jaký by se dal od krupobití očekávat.“ 

Kroupy se tvoří z kapek deště ve vyšší atmosféře. Kvůli extrémně nízkým teplotám zmrznou a cestou k povrchu Země se postupně zvětšují podle toho, jak přijdou do kontaktu s ostatními kapkami.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi