Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvracel po návratu od Zemana, říká vdova po Kuberovi. Načapaný Ovčáček i Mynář s Alex zuří

Autor: simao - 
5. května 2020
05:02

Emotivní zpověď Věry Kuberové a její dcery Venduly poodkryla dny před smrtí, jaké zažíval zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera. 14. ledna byl na obědě na Hradě, kde patrně dostal výhrůžný čínský dopis, po návratu mu nebylo dobře, zvracel a nemluvil, popsala nyní vdova Věra. 17. ledna následovala schůzka s čínským velvyslancem na ambasádě, 20. ledna Kubera zemřel. Kuberova rodina dál čeká na pitevní zprávu i reakci z Hradu. Když však reportérka pořadu 168 narazila na ulici na Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka, bylo zle.

„Zvracel, to jsem u něj nikdy nezažila, říkal, že se přejedl. Zavíral se v pracovně, nemluvil s námi, ani o tom dopise mi neřekl, ani co se dělo na Hradě, nic. Přitom do té doby si se mnou vyprávěl vždycky o všem, takže to bylo velmi neobvyklé,“ popsala dění po návštěvě u Miloše Zemana Věra Kuberová pro Respekt.

Servírovali mu jehněčí, „Babišovy koblihy“ a čínský dopis

Co se na Hradě jedlo, to prozradil 14. ledna sám Kubera při následné tiskovce před novináři. „Hovězí vývar s játrovými knedlíčky, to byla klasika, výborná polévka, jehněčí kotletky v čabajkové krustě se šťouchanými brambory, exkluzivní takové malé kousky jakoby žebírka. Jídlo není zrovna moje parketa (...) A pak byly domácí makové koláčky, které vypadaly jako Babišovy koblihy, ale byl jsem ujištěn že to nejsou Babišovy koblihy,“ říkal Kubera.

Šéf Senátu Kubera měl právě na hradní schůzce dostat dopis od čínského velvyslanectví, který vznikl k datu 10. ledna, Hrad k němu následně 13. ledna přidal své připomínky. Vyplývaly z něj veškeré a četné dopady toho, pokud se Kubera vydá na Tchaj-wan. Včetně postihu pro české firmy, které působí v Číně.

„Bylo to velmi přátelské, nepotvrdilo se to, že pan prezident bude naštvaný. Sice jsme okrajově Tchaj-wan zmínili, ale nebylo to rozhodně předmětem, byla to společenská událost,“ popisoval Kubera posezení, kterého se účastnili i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a kancléř Vratislav Mynář.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera o setkání se Zemanem 14. ledna 2020 na Hradě  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kancléř Mynář označil za „zcela nepravdivé a falešné“ tvrzení, že by si objednal výhrůžný dopis z čínské ambasády.

„Schůzkám mezi panem Kuberou a panem prezidentem jsem byl vždy přítomen. Ze schůzek existují samozřejmě zápisy, ze kterých je zřejmé, co se na nich probíralo, případně jaké dokumenty na nich byly předávány. A jasně z nich plyne, že k žádnému vyhrožování či vydírání na nich nedošlo,“ tvrdí kancléř.

Reportérka vytočila Mynáře i Ovčáčka

Právě za Mynářem se nyní vydala kvůli vysvětlení čínského dopisu a tlaku na Kuberu reportérka 168 hodin. Zachytila jej před jeho pražskou vilou, kterou koupil za 5,5 milionu korun od advokáta Víta Širokého, zastupujícího v minulosti např. Romana Janouška. Mynář nechal vilu rekonstruovat, nyní  v ní žije s manželkou Alex a dvěma syny.

Na dotazy reportérky ČT u své branky v den, kdy odmítl vyrazit před poslance na zahraniční výbor do Sněmovny, reagovat nechtěl, pouze zopakoval, že s Kuberou byli přátelé. „Já nebudu opakovat věci třikrát,“ odbyl reportérku a na dotaz, proč opakoval, že byli s Kuberou přátelé, uvedl: „Protože je to pravda.“

Na facebooku se následně vyjádřila Alex Mynářová, která v minulosti působila právě na ČT: „Manžel přišel domů a říká: ‚Venku si mě natáčela na mobil nějaká blonďatá ženská, visela na bráně a pokřikovala otázky (...)‘ Možná by se paní redaktorka místo poštěkávání za plotem měla zamyslet nad tím, proč jí už dříve kancléř odmítl dát vyjádření, když s většinou médií komunikuje a na rozhovory chodí.“ A vyjádřila výhrady k pořadu 168 hodin.

Reagovat nechtěl ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček, kterého prý potkala redaktorka ČT nedaleko Mynářova domu. „Paní redaktorko, já mám velkou trpělivost. Neobtěžujte mě. Já nejsem zvědavý na vaše dotazy a nejsem povinen na ně odpovídat,“ čertil se Ovčáček, aby následně zvedl hlas: „Co si to vůbec dovolujete?“ Rozčílil se i následně na twitteru, kdy si stěžoval na „estébácké praktiky“.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v pořadu 168 hodin na ČT Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v pořadu 168 hodin na ČT | Reprofoto ČT

Fischer: Je to problém prezidenta

Kolem tlaku na Kuberu tak nadále jasno není. „Pan prezident to opět zmínil, on má názor jasný. On má pocit, že by nám to mohlo škodit, já mám obrácený pocit, protože Čína je zvláštní země a já se tím velmi zabývám. Mimochodem v pátek jdu na oslavu čínského nového roku. Logické by se zdálo, že mě nepozvou. Naopak, jdu i se ženou, já se tomu nebráním a zrovna tak tvrdím, že pokud bude možnost navštívit Čínu, tak to rád udělám, nemám s tím vůbec žádný problém. A znovu opakuji, že návštěva Tchaj-wanu není protičínskou návštěvou,“ říkal Kubera 14. ledna.

17. ledna však nejprve zamířil na „kobereček“, když se na ambasádě sešel za zavřenými dveřmi s čínským velvyslancem. O Zemanovi přitom Kubera říkal: „Znáte ho, on má sloní paměť a on prostě nemůže přenést přes srdce žalobu Senátu, kterou na něj podal (...) K jeho cti neslouží ta jeho sloní paměť a pomstychtivost vrátit někomu úder.

A prozradil tehdy i to, co byl jeho – bohužel v životě poslední – dárek Zemanovi. „Já jsem dal panu prezidentovi nůž, ale ne proto, aby spáchal harakiri, jak by si přáli jeho nepřátelé. On byl potěšen, protože říkal, že ty dopisy trhá,“ dodal Kubera v lednu.

Právě čínský dopis se však řeší ještě v květnu. A senátor Pavel Fischer, Zemanův rival z prezidentské volby, ČT a pořadu 168 hodin řekl: „Kancléř je pro mě úředník a za úředníka ručí ten, kdo ho jmenoval. Takže tohle není věc pro kancléře, to je aféra, která se dotýká prezidenta republiky.“

Věra Kuberová s dcerou Vendulou promluvily v pořadu 168 hodin na ČT. Věra Kuberová s dcerou Vendulou promluvily v pořadu 168 hodin na ČT. | Reprofoto ČT

Babiš: Jsou tam dohady, musí se to vysvětlit

Na obědě u Zemana byl přitom v lednu i premiér Andrej Babiš (ANO). Ovšem s celou svou rodinou. „Já jsem neměl takový požadavek, aby rodina jezdila na Hrad, nemám to ani zapotřebí,“ uvedl přitom Kubera po schůzce se Zemanem.

Babiš nyní v rozhovoru pro ČT, kde řešil primárně opatření při koronavirové pandemii a jejich uvolňování, k aktuálnímu dění kolem Kubery a tlaku na to, aby se vyjádřil i Zeman, podotkl: „Já si neumím představit, že by tady náš prezident něco proti němu dělal, to absolutně vylučuji, ale musíme, musí se to vysvětlit, jsou tam nějaké dohady. Já jsem o tom s prezidentem mluvil a ten to zásadně odmítá.“

O tom, zda nechal připravit dokument Mynář, Babiš prý nic neví. „To já neříkám, to já nevím o tom,“ reagoval premiér.

Video  Töpfer na pietě za Kuberu bavil sál anekdotou o černé kávě.  - abl
Video se připravuje ...

Zeman vztáhl na Kuberu hůl

Nejasností v příběhu kolem posledních dní Kubery se objevilo více. „Jsem politicky naprosto na druhé straně politického spektra, vzdálen světelné roky od názoru Miloše Zemana,“ říkal Kubera také po návštěvě u Zemana. A prozradil i detail ze závěru schůzky. „Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy. Velice málo, ale byl by to nádherný, daleko lepší záběr než s tím Sobotkou. Když jsme odcházeli, on mně poklepal na moji tvrdou hlavu, takže nemůžu si stěžovat, bylo to příjemné,“ říkal Kubera 14. ledna.

Kancléř Mynář v nedávném prohlášení uvedl: „Rozumím citovému rozpoložení paní Kuberové, které odešel milovaný manžel a životní partner. Chápu proto, že některé věci vnímá z dnešního úhlu pohledu poněkud citlivěji, než jak se ve skutečnosti staly. Mám na mysli třeba to, že pan prezident měl pana předsedu údajně uhodit holí po hlavě. Nic takového se nestalo – pan prezident v žertu naznačil poklepání holí.

Mynář: Kubera byl nemocný

„Pan Kubera byl bohužel nemocný a svou nemoc nebral vážně. Vysoký tlak je zákeřná nemoc, která nebolí. Je mi líto, že zemřel, protože tu mohl ještě pár let být, udělat spoustu práce a bavit všechny okolo svým neformálním přístupem k životu i politice. Do poslední chvíle mu zřejmě bylo dobře a nic necítil,“ uvedl v prohlášení Mynář.

Kubera po setkání se Zemanem mluvil o tom, že prezident má nízký tlak, on naopak vysoký, tabletky na tlak si však půlí. „Já k doktorům nechodím, proto vidíte, že jsem zdravý. Nechodit, to je základ. Tam jdete a najdou vám, dneska ta technika je taková...,“ říkal Kubera a z jeho slov dnes mrazí.

Tehdy mluvil i o cigaretách, své vášni. U Zemana se však prý 14. ledna příliš nekouřilo. Prý i s ohledem na nekuřáka Vondráčka. „Málo, kupodivu. A víte proč? My jsme strašně povídali, my jsme tolik povídali, že jsme neměli ani čas si zapálit. Já jsem se bál, že mi dojdou a vidíte, že stále mám,“ říkal tehdy Kubera.

Primářka Andrea Vlčková z ústecké nemocnice v pořadu 168 hodin na ČT uvedla, že pozapomněla na protokol o Kuberově smrti. Primářka Andrea Vlčková z ústecké nemocnice v pořadu 168 hodin na ČT uvedla, že pozapomněla na protokol o Kuberově smrti. | Reprofoto ČT

Trable s pitevním protokolem

Jeho rodina přitom kromě hradní reakce čekala dlouho i na pitevní protokol, o který žádala tři měsíce. „Pitevní zprávu jsme dodneška nedostali, i když jsme i osobně navštívili paní primářku,“ řekla Věra Kuberová nedělnímu pořadu 168 hodin. „Nám bylo původně řečeno, že ta pitevní zpráva bude do týdne vyhotovena a že ji pošlou obvodnímu lékaři. Tak se nestalo,“ podotkla v ČT Vendula Vinšová, Kuberova dcera.

Zprávu měla dodat oddělení soudního lékařství a toxikologie nemocnice v Ústí nad Labem. Primářka Andrea Vlčková uvedla, že na zprávu zapomněla. „Vzhledem k tomu, že je tady nás poměrně malý počet lékařů, přiznám se, že jsem na to pozapomněla a pak bohužel v rámci zhoršené epidemiologické situace byly prioritní jiné otázky,“ uvedla Vlčková, která slíbila zprávu 3. března, začátkem dubna však požadovala po rodině písemnou žádost.

„Já jsem s nimi původně komunikovala ústně a brala jsem to, co jsme se domluvili, že jsme se na tom domluvili, že je to oboustranně platné. Nicméně na základě dalších okolností jsem zjistila, že skutečnosti se trošičku změnily,“ dodala. „Jednání s paní primářkou? V životě jsem nezažila takovéhle jednání. To ve mně vyvolalo pocit toho, že asi se něco děje špatně, že něco není dobře,“ míní Věra Kuberová.

„Pitevní protokol je připraven k vyzvednutí,“ uvedl následně v pondělí odpoledne pro Echo24.cz mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Video  Sobotka na Kuberovi vyzdvihl humor a nadhled, „nejedovatý škleb“.  - abl
Video se připravuje ...

Zackel ( 12. června 2020 22:41 )

slafa ( 20. května 2020 02:17 )

Cine se neda verit, zabit nekoho pro ne je bezne a je to zaruka jak zabranit ceste na Tajwan

Menhira ( 9. května 2020 19:14 )

Paní Kuberová je už fakt trapná! Stále tu kriminální zápletku vylepšuje a vylepšuje. Nejprve bylo jen že nemluvil, teď už přibylo i zvracení, pak zase ještě rána holí prezidenta do hlavy a co bude následovat? Že by Novičok? Asi jí někdo předal peníze a "noty" , jak útočit. Divím se, že takto manželovi, kterého jsme měli celkem rádi, dělá medvědí službu a kazí pověst. Lidi na něj teď budou vzpomínat s trpkou příchutí. Je to bohužel taková maloměstská slépka, asi nepochopila situaci, kterou zneužívá demožumpa ke svým nenávistným rejdům.

Kubera „problém s cestou" na Tchaj-wan skutečně intenzivně řešil byl totiž v kleštích. Ti samí senátoři Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Pavel Fischer, Jiří Růžička a jeho kolega senátor ODS Miloš Vystrčil, kteří teď kritizují Hrad, na Kuberu totiž hodně tlačili, aby jel na Tchaj-wan, aby udělal šprajc a vzepřel se. Kubera věděl, že je to špatně, ale tolik chtěl být zvolen předsedou..... Takže milá paní Kuberová, natlačili vás do rozpoutání této detektivky právě ti, co nebyli předsedováním vašeho muže odvaření a teď se za vás schovávají a rozdmýchávají situaci dál. Nebuďte hloupá, o vás jim vůbec nejde, s vámi soucit nemají....

milesmiles ( 7. května 2020 11:28 )

OTRÁVILI HO BĚŽNÉ KOMUNISTICKÉ ZPŮSOBY PRYČ S ČÍNANY A JEJICH POMAHAČI NA HRADĚ

Marcela Kratochvlov ( 6. května 2020 14:04 )

Paní Kuberové je mi líto ztráta manžela je zlá. Ale že se takto sníží k takovým spekulacím to je trapné. Pan Kubera se musí v hrobě obracet. To mi přijde zvláštní. A nechci říkat komu se to hodí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa