Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt ho těsně minula! Letec Tomáš (96) o špatném pilotovi a válce v tropickém ráji: A plán pro časy pandemie?

Autor: jel - 
7. května 2020
05:20

Tomáš Lom (96) sloužil za války u britského letectva, později v Čechách získal doktorát na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Pro portál Paměť národa promluvil o tom, co zažil, a o tom, co pokládá za důležité. 

Pan Tomáš prožil opravdu hodně, těsně před okupací se svou rodinou uprchl do Londýna. „U táty v ordinaci se potkávali emigranti z Německa, kteří utíkali pokud možno co nejdál od střední Evropy, a tak i otec viděl, že musí hledat budoucnost v exilu,“ vysvětlil důvody odchodu ze země pamětník.

V Británii později nastoupil na přírodovědeckou fakultu a přihlásil se na české ambasádě, že by chtěl sloužit u letectva. „Každý ale nemohl být pilotem, tak já jsem se stal radiooperátorem u 311. československé perutě anglického letectva,“ řekl pan Tomáš. Nakonec se však k pilotování dostal. „Pilot odstartoval a říká: ‚Tak si to vezmi.‘ Tak jsem celý nadšený letěl,“ vzpomíná na okamžik, kdy sevřel v ruce knipl.

Zachránila ho náhoda

Po výcviku měl nastoupit u jednotky kapitána Simeta, ale přišel za ním jiný voják, který měl nastoupit jinde. U Simetovy jednotky měl ale kamarády, a tak Tomáše požádal, jestli by si to s ním nevyměnil. Protože Tomáš neznal nikoho v žádné z jednotek, s klidem se vyměnil a to mu zachránilo život. „Měl jsem pekelné štěstí, jelikož Simet byl špatný pilot a za pár týdnů to naboural. Z posádky prakticky nikdo nepřežil,“ popsal osudový moment.

Video  Tomáš Lom rozhovor s pamětníkem  - Paměti národa
Video se připravuje ...

Vedle radistického výcviku, morseovky a dalších dovedností se mladý letec vyškolil také v roli kulometčíka, který chránil svůj Liberátor před útoky nepřátelských stíhačů. Přestože  ze všeho nejvíc toužil bojovat proti fašistickým okupantům své vlasti, čekal ho jiný osud. Byl převelen na Bahamy, aby tam jako zkušený radiooperátor sloužil až do konce války proti Japonsku.

Jak Tomáš připouští, současná pandemie ho trochu zneklidňuje, ale nejhorší by podle něj bylo to, kdyby lidé přišli o běžné požitky života. „Znáte Effelovo Stvoření světa? Milujte se a množte se, to je píseň světa,“ vzkázal pamětník všem, kteří čelí dnešní situaci.

Celý jeho strastiplný životní příběh je zdokumentován na portálu Paměť národa . U příležitosti výročí konce 2. světové války navíc vznikly nové stránky, na nichž je možné se dozvědět více o osudech lidí, kteří pohnutou minulost naší země prožili opravdu na vlastní kůži.

dr.x.crement ( 7. května 2020 10:20 )

Byli to velice stateční lidé­....­....­...dě­kuju za jejich odvahu.

Zobrazit celou diskusi